Se mută capitala la… SIBIU?!

Se mută capitala la… SIBIU?!

3 627

Mutarea capitalei României de pa malul Dâmboviței este un proiect destul de vechi. Cineva, de ceva timp, pare să fi reluat această idee, pentru că doar astfel se explica imensele investiții ce se fac în infrastructura rutieră cu obiectiv Sibiul. Nu poți să nu vezi cum după anul 2004 se schimbă totul. Brașovul este complet abandonat (constructorul Autostrazii București-Brașov sub presiunea fostul ministru Radu Berceanu renunță la contractul semnat in urma castigării licitației), iar Sibiul promovat. Culoarul IV european, după ce a fost mutat de băsescu de pe Valea Prahovei pe Valea Oltului devine prioritar. Așa s-a ajuns ca Autostrada Pitești – Sibiu să devină prioritară pentru proiectare și realizare. În schimb orice tentativă de implementare a proiectului Autostrazii București-Brașov a fost blocat. Au fost blocați premieri (unul din ei, Victor Ponta, chiar cu amenințări) și investitori străini, francezi, japonizi, chinezi, turci…
Și parcă într-o ironie, care este extrem de greu de ințeles ce s-a vrut, se realizeză un segment de autostradă între Cristian și Râșnov. Până acum nimeni nu a reușit să-i înțealeagă rostul.
Acum apare o nouă surpiză. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a transmis vineri, la ANAP, cele 4 documentaţii de atribuire pentru lansarea procedurilor de achiziţie publică pentru proiectarea şi execuţia Autostrăzii Sibiu – Făgăraş. Inițial acest tronson era prevăzut ca drum rapid.
Potrivit unui comunicat al CNAIR, obiectul procedurilor de achiziţie publică îl reprezintă atribuirea celor 4 contracte pentru Autostrada Sibiu – Făgăraş, în lungime de aproximativ 68,05 kilometri, astfel:
* Tronsonul 1 Boiţa (Autostrada Sibiu-Piteşti) şi Avrig-Marsa (DJ105G), în lungime de 14,25 km;
* Tronsonul 2 Avrig-Marsa (DJ105G) – Arpaşu de Jos (DN1) în lungime de 19,92 km,
* Tronsonul 3 Arpaşu de Jos (DN1) – Sâmbăta de Sus (DJ 105B) în lungime de 17,61 km şi
* Tronsonul 4 Sâmbăta de Sus (DJ 105B) – Municipiul Făgăraş şi Drum de legătură cu drumul naţional DN1 în lungime de 16,26 km aferentă corpului de autostradă şi 5,65 km aferentă drumului de legătură.
Perioada de proiectare şi execuţie a fiecărui contract va fi de 48 de luni, dintre care 12 luni perioadă de proiectare şi 36 de luni perioadă de execuţie a lucrărilor.
ANAP are la dispoziţie maximum 10 zile, conform legii, pentru a finaliza verificarea documentaţiilor de atribuire.
După validarea documentaţiilor de atribuire, CNAIR va putea publica Anunţurile de Participare aferente contractelor pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, în cadrul cărora se va stabili data de depunere a ofertelor, se mai arată în comunicat.

Autostrada Sibiu – Făgăraș, în cărţi pentru anul viitor! - SalutFagaras

Potrivit CNAIR, sectorul de Autostradă Sibiu – Făgăraş are o importanţă majoră în desfăşurarea traficului pe direcţia Coridorului IV Pan European, deoarece face parte dintr-un proiect mai amplu de conectivitate a infrastructurii rutiere la reţeaua de transport europeană TENT – Comprehensive, respectiv intercoridorul Moldova – Transilvania.
Reamintim că proiectul Autostrăzii Brașov – Bacău (cea mai ieftină și mai rapidă conectare a Moldovei la Transilvania) a fost abandonat de căștigătorul licitației (proiectare și execuție). Nici până acum nu sunt cunoscute cauzele reale ale acestei renunțări. Conform hartii de mai sus, promovată oficial de autorități, pur și simplu dispar autostrăzile din zona Brașovului, Autostrada București-Brașov și Autostrada Brașov – Bacău. (Vlad T.)

COMENTARII

  1. Brasovul a fost „lucrat” de pe timpul lui Ceasca. Noua securitate, o continuare a celei vechi prin obiceiuri, apucaturi, naravuri si prin descedenti duce o politica care nu s-a schimbat cu nimic fata de ce stiam inainte de lovitura de stat din 1989. Boicotul a fost total. Nimic nu a mai fost lasat se funcționeze. Asa cum spunea un fost „tractorist” chiar si industria de aparare a fost stearsa de fata pamantului. Individul spunea ca si lichidarea UTB s-a facut de securisti din Cluj-Napoca. Toate noile investitii au fost blocate de la autostrada pana la centrul nodal de marfuri, de la aeroport (au trecut 20 de ani de sabotaje) pana la un spital modern. Brasovenii trebuie sa se trezeasca.

    • Nu intrebarea este cretina ci comentariul tau. Poti sa contrazici ceva din ce se afirma in articol? Parca am vazut ca erai pornit serios pe actualii si o parte din fostii conducatori de institutii din Brasov, tocmai pentru lipsa de implicare, lipsa de rezultate si jaful din administratia publica. Ca te-ai schimbat din USR-ist in altceva este vizibil si pentru unul ca mine care a lipsit o perioada. Nu cumva ti-ai schimbat si numele sub care semnai? Parca semnai cu Gelulache. Capitala la Brasov a fost sustinuta in perioada interbelica de foarte multa lume, specialisti, academicieni, Guvernul din perioada respectiva, Casa regala, etc. Poate daca nu venea razboiul s-ar fi realizat cel mai mare proiect al romanilor o noua capitala.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.