Se maresc pensiile celor care au lucrat inainte de 1963

Se maresc pensiile celor care au lucrat inainte de 1963

0 111

Pensiile celor care au vechime in munca inainte de anul 1963 vor fi recalculate si vor putea fi majorate, in medie, cu 15-16 procente, a declarat presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, Mihai Seitan. El a precizat ca, in aceasta situatie, sunt 1,7 milioane de pensionari, unii avand o perioada mai mica de munca inainte de 1963 – chiar o singura luna de zile, in timp ce altii au avut chiar 20 de ani de activitate, iar majorarea va fi substantiala.


Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a publicat pe pagina de Internet a institutiei proiectul de ordonanta de urgenta privind recalcularea pensiilor cuvenite persoanelor angajate inainte de 1963. Pana acum, pentru perioada lucrata se lua in calcul salariul minim pe economie, insa proiectul de act normativ prevede un mod de calcul pe baza salariului mediu pe economie, a precizat Seitan.


Inainte de 1963 nu era obligatoriu ca salariul sa fie trecut in cartea de munca. Pentru aceste perioade, in care solicitantul nu-si poate proba valoarea salariului primit, fie pentru ca nu s-a pastrat in arhive, fie pentru ca institutile s-au desfiintat, pensia se calcula in functie de salariul minim pe economie de la acea data, ceea ce a condus la discrepante majore intre salariul castigat si pensie.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.