Se maresc alocatiile de hrana din spitale si scoli

Se maresc alocatiile de hrana din spitale si scoli

0 62

Incepand cu 1 mai, vor fi majorate alocatiile de hrana in spitale si in crese, dupa ce nu au mai fost modificate din 2006.
Guvernul a aprobat acesta hotarare in sedinta sa de marti, 15 aprilie.

Majorarile sunt pe categorii de bolnavi nivelul maxim fiind pentru bolnavii de diabet – 14,5 lei pentru copii, respectiv 12 lei pentru adulti. In acest caz avem o crestere de 16 la suta fata de 2006, cand alocatia de htana pentru bolnavii de diabet era 12,5 pentru copii, respectiv 10,6 lei pentru un adult, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice.
Bolnavii de TBC si HIV/SIDA beneficiaza si ei de o majorare importanta a alocatiei de hrana. Pentru adulti alocatia de hrana va fi de 13 lei, cu 13 la suta mai mult ca anul trecut si cu 4 lei mai mult decat in 2004. Pentru copiii cu aceste afectiuni alocatia de hrana a crescut cu 22 la suta, de la 9 lei in 2006 va ajunge la 11 lei in 2008.
O crestere semnificativa va avea si alocatia de hrana pentru bolnavii de hepatita si neoplazici – 11,5 lei adultii, respectiv 13,6 lei copiii. In cazul acestor afectiuni alocatiile de hrana au crescut cu aproape 9% fata de anul 2006 si cu 4-6 lei fata de anul 2005.
Prin aceasta hotarare alocatia de hrana pentru lauze se majoreaza de la de la 7,4 la 8 lei, iar pentru copiii nascuti prematur de la de la 5,5 la 6 lei.
Bolnavii internati in stationare de o zi vor avea 5,1 lei alocati pentru hrana, cu 88 % mai mult decat in prezent.
Pentru bolnavii psihici alocatia de hrana s-a majorat cu 22%, de la 8,2 lei in 2006, la 10 lei in 2008.
Aceste cifre insignifiante prezentate ca pe niste modificari majore in ceea ce priveste finantarea sistemului de sanatate arata starea deplorabila in care se afla tara aceasta amarata. Este greu sa ramai indiferent la acest “praf in ochi” aruncat cu atat de multa nonsalanta de alesii nostri. In conditiile in care uleiul s-a scumpit cu 80%, iar pretul tuturor celorlalte alimente a explodat incat nici nu mai stiu care este media si puterea de cumparare a leului din buzunarul meu, ma intreb ce primim ca hrana, in calitate de bolnavi sau copii ai acestei tari, ca sa se incadreze in aceste sume. Mi-e rusine si ciuda ca m-am nascut in Romania!

Sanziana Motoroiu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.