Se intampla undeva in Romania – 1 (unul) din 4 (patru) elevi...

Se intampla undeva in Romania – 1 (unul) din 4 (patru) elevi de clasa a VII-a nu citeşte nimic!

0 231

Jumătate dintre elevii din România nu înţeleg textele pe care le citesc. În unele clase, doar doi-trei elevi pricep lecţia predată la şcoală, iar un copil din patru nu citeşte nimic. Sunt rezultatele unui studiu realizat, în premieră, de un grup de specialişti, pe un eşantion de 3.000 de elevi din şase judeţe ale Moldovei. Autorii susţin că rezultatele sunt cu atât mai alarmante întrucât e vorba despre elevi care merg la şcoală, nu despre cei care au renunţat la educaţie. Cu alte cuvinte, avem de a face cu un analfabetism funcţional.
Dacă în ţările europene, conceptul de analfabetism funcţional este inclus în strategiile de educaţie, în România de-abia s-a auzit. La testările internaţionale PISA din 2012, adresate elevilor de 15 ani, ţara noastră s-a clasat pe ultimul loc, cu peste 46% de analfabeţi funcţionali, aproape dublu faţă de media europeană.
Ţările europene şi-au propus ca ţintă a analfabeţilor funcţionali 15%, dar în România ascundem gunoiul sub preş din diverse cauze: familii neimplicate, elevi care nu înţeleg materia din clasă şi cărora le este ruşine să întrebe, dar cel mai grav, profesori slab pregătiţi.carte
Alte explicaţii ale analfabetismului funcţional sunt programa stufoasă, orarul încărcat al elevilor şi clasele aglomerate, însă într-o măsură mult mai mică. Ţara noastră este singura din sud-estul Europei care a păstrat metodele de predare din timpul comunismului.
Analfabetismul funcţional înseamnă incapacitatea unei persoane de a se descurca în societate. Este un concept despre care se vorbeşte, din păcate, prea puţin în România şi este în strânsă legătură cu literaţia, un alt termen care provine din limba engleză.
Cuvântul literacy înseamnă capacitatea de a înţelege şi a aplica un text citit. Pentru a măsura analfabetismul funcţional, profesorii au folosit criterii precum înţelegerea şi cunoaşterea vocabularului, precum şi atitudinea copiilor faţă de lectură. Cele mai îngrijoritoare concluzii se referă la clasa a VII-a, unde evaluatorii au constatat că elevii citesc cel mai puţin.
Sursa: TVR

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.