Scurt remember de Ziua SUA: 268 de zile de la ”lansarea” mega-proiectului...

Scurt remember de Ziua SUA: 268 de zile de la ”lansarea” mega-proiectului Constanta-Gdansk

0 368


De ziua națională a SUA, să spunem un călduros ”La mulți ani!” țării prietene și să amintim că se fac 268 de zile de cînd regimul Iohannis a primit o mînă electorală de ajutor, în campanie, de la frații de peste ocean, pentru ca nu cumva să piardă guvernarea din mîini.
Ne referim la împlinirea a 268 de zile de la marele anunț, din 9 octombrie, al ambasadorului SUA la București, Adrian Zuckerman, conform căruia SUA vor sprijini România, inclusiv financiar, pentru a construi o autostradă și o cale ferată de la Constanța pînă la Gdansk.
Un anunț care a declanșat la vremea lui o veritabilă isterie în presa dreptei, de parcă aveam deja în palmă marile realizări, cam la fel cum aveam zecile de miliarde din PNRR.
Sceptici din fire, scriam pe 10 octombrie: ”La ritmul în care se așterne cu regularitate praful peste asemenea promisiuni mărețe, e de așteptat, din păcate, ca autostrada Constanța-Gdansk, indiferent de traseu, de program, de proiect, să devină realitate într-un moment peste niște ani buni, cînd nu va mai fi utilă nimănui. Deja se lucrează de zor la viitoarele mașini zburătoare.”
Vestitorul mega-proiectului, Adrian Zuckerman, a dispărut din post la cîteva săptămîni, fiind retras urgent de Joe Biden de la post.
Au trecut de la marele lui anunț 268 de zile în care românii au mai auzit, vag, doar de vreo 3 ori despre măreața infrastructură româno-americană: prin martie, cînd ministrul Bogdan Aurescu s-a văzut cu David Muniz și au atins în treacăt problema, în aprilie, cînd Exim Bank SUA a anunțat că nu dă bani pentru proiect și în mai, cînd Klaus Iohannis a atins și el, tot în treacăt, chestiunea, în discuția cu omologul polonez.

Niciun element concret despre marea autostradă în aproape 300 de zile. Nu spunem că trebuia să fie gata pînă acum, Doamne ferește, dar chiar să dispară total din agenda publică e prea de tot.
Dovadă că proiectul Constanța-Gdansk nu a fost vreo clipă altceva decît o manevră menită să ajute PNL și pe Iohannis în campania pentru parlamentarele de anul trecut și nimic mai mult. La fel de realistă precum promisiunea lui Geoană, în campania din 2009, de a trimite un român pe lună cu sprijinul NASA. (Bogdan Tiberiu IACOB)

Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.