Scrisoare adresata ministrului Ludovic Orban

Scrisoare adresata ministrului Ludovic Orban

0 146



Catre,


Ministerul Transporturilor


In atentia d.lui ministru Ludovic Orban


?


???????????? Lipsa oricarei reactii oficiale la sesizarea realizata de presa si de subsemnatul, ma obliga sa revin si pe aceasta cale pentru a solicita detalii asupra unei situatii inedite create in infrastructura rutiera a judetului nostru, in zona municipiului Brasov.


??????????? Din prezentarea facuta la jumatatea lunii decembrie, cu privire la unele modificari in reteaua de ocolire a municipiului Brasov, de catre conducerea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, am asistat practic la :


1.? ?Disparitia proiectului „Varianta de ocolire a orasului Brasov si


2. ?Modificarea inexplicabila a altui proiect,? Ocolitoarea municipiului Brasov ?????(Semiinelara industriala)”


Fara sa intru in detalierea celor doua proiecte mai sus amintite, voi sublinia doar cateva din rezolvarile problemelor de trafic, total diferite, carora li se adreseaza aceste doua propuneri de investitie.


?????? 1. „Varianta de ocolire a orasului Brasov


Este un proiect care are ca beneficiar Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, masurand cca. 26 km, cu termen de dare in functiune in 2008. Este o promisiune oferita de conducerea Ministerului Transporturilor din perioada 2005 -2007. In principal aceasta investitie ar trebui sa rezolve:


o?????? mutarea integrala a traficului de tranzit din municipiul Brasov; (dupa unele evaluari, in 2007, peste 50% din traficul auto din oras a fost traficul de tranzit; intr-o evaluare din anul 2002, cca. 38% din autovehicolele care intrau in municipiul Brasov erau in tranzit, specialistii avertizand ca in fiecare an se va inregistra o crestere de cca 4%);


o?????? conectarea tuturor drumurilor nationale (DN1, DN1A, DN11, DN12, DN13, DN73) ce leaga centrul Romaniei (Brasovul) cu principalele destinatii (Transilvania, Moldova, etc), municipii resedinta de judet (Sibiu, Targu-Mures, Covasna, Ploiesti, Buzau, etc.) si capitala tarii;


o?????? punerea in valoare, conectarea, dar si protejarea mai multor drumuri judetene: DJ103 (Brasov-Sanpetru-Bod), DJ103A (Brasov-Teliu-Intorsura Buzaului), DJ103C (Brasov-Stupini-Ghimbav), etc.


??????? 2. „Ocolitoarea municipiului Brasov”


Proiect cunoscut si sub denumirea de „Semiinelara industriala” are ca beneficiar Primaria municipiului Brasov.? De la acest proiect se asteptau urmatoarele (citam din SF-ul realizat la comanda primariei Brasov dupa anul 2000):


o???????????? „…imbunatatirea conditiilor de transport si tranzit din municipiu”;


o???????????? „…ameliorarea conditiilor de mediu”;


o???????????? „reducerea la minim a cheltuielilor cu reparatiile strazilor municipiului”


o???????????? „reducerea costurilor cu reparatiile mijloacelor de transport in comun”;


o???????????? „diminuarea poluarii aerului si diminuarea poluarii fonice in oras „;


o???????????? „evitarea congestiei traficului din oras”;


o???????????? „scurtarea distantei de parcurs pe unele directii”;


o???????????? „reducerea timpului de parcurs si economii din reducerea costului de operare …cu carburantii si lubrifiantii, cauciucuri … „.


??????????? Revenind la jumatatea lunii decembrie 2007, la prezentarea de catre specialistii de la Ministerul Transporturilor, respectiv Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania,? a unei ?noi variante de ocolire (cu totul alta) a municipiului Brasov, se constata ca ?noua varianta este diferita in mare parte de tot ceea ce se anuntase pana la acea data.


??????????? In concluzie, am constatat ca pe hartile prezentate lipseste in totalitate „Varianta de ocolire a orasului Brasov” iar la „Ocolitoarea municipiului Brasov (Semiinelara industriala)” traseul are modificari majore fata de cel cunoscut si aprobat prin hotarari ale Consiliului Local Brasov si Consiliului Judetean Brasov.


Pe langa multe alte modificari pe care nu doresc sa le mai comentez mi-a atras atentia una de-a dreptul bizara.


Este vorba de dublarea traseului actual al lui DN1,(la o foarte mica distanta, adica la cateva sute de metri), din zona Institutului Cartofului, de unde se pleaca cu un tronson care se termina in apropiere de orasul Codlea (in lungime de cca. 10 km.). Varianta prezentata este categoric greu de argumentat. Aceasta „dublare” nu ramane singurul element negativ!


Se suprapun si alte tronsoane ale cunoscutei variante „Ocolitoarea municipiului Brasov (Semiinelara industriala)”! Investitia respectiva este finantata de la bugetul municipiului Brasov (proprietarul intregii „semiinelare”), este aprobata prin PUG, PATJ, etc. si? se afla in diferite etape de realizare.


??????????? Retinem doar trei observatii care au si fost comentate de altfel de specialistii locali si de presa.


??????????? 1. Daca noua ruta de ocolire, prezentata de catre specialistii si conducerea celor de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, este (a ramas) proprietatea municipiului Brasov, nu intelegem de ce ne-a fost prezentata in lipsa proprietarilor (finantatorilor), adica reprezentantii municipiului Brasov?


??????????? 2. Daca noua propunere de „ruta de ocolire” este o investitie in integralitate noua, realizata de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, atunci ce se va intampla cu segmentele realizate din asa zisa? „Ocolitoare a municipiului Brasov”, care sunt totusi proprietatea orasului?


??????????? 3. Ce se intampla cu investitia intitulata „Varianta de ocolire a orasului Brasov„, deoarece este cunoscut faptul ca aceasta facea parte dintr-un „Program de investitii semnat cu Banca Mondiala in anul 2005” – declara fostul ministru Radu Berceanu (inca din decembrie 2006)!


Programul la care facea referire dl. ministru Berceanu a fost aprobat in toamna anului 2004!


Nu dorim sa insistam, dar trebuie sa mentionam ca initial, „Varianta de ocolire a orasului Brasov era investitia care scotea cu adevarat traficul de tranzit din municipiul Brasov (zeci de mii de autoturisme, camioane si TIR-uri de mare tonaj), cu un orizont de incarcare maxima in aprox. 30 de ani.


??????????? Ceea ce s-a prezentat acum, drept noua varianta propusa, este aproape o „strada in oras” (cca. 70% din traseu „traveseaza” cartiere locuite ale orasului, pe care de altfel le „uneste”) si care, asa cum spun specialistii, va fi la un nivel de „incarcare” maxima inca din momentul punerii in functiune.


??????????? Pe langa faptul ca dorim sa cunostem fundamentarea deciziei de renuntare la proiectul initial („Varianta de ocolire a orasului Brasov„) va rugam sa ne faceti cunoscut punctul dvs. de vedere, precum si argumentele ce stau la baza promovarii? de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a unei noi variante, greu de explicat ca traseu si utilitate.


Cu stima,


?


Consilier judetean independent,


?


Iancu Vespasian Augustin

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.