Scriitorimea brasoveana se leapada de Selaru

Scriitorimea brasoveana se leapada de Selaru

0 148

Vasile Selaru a fost exclus din Uniunea Scriitorilor Brasov. Confratii sai de condei au luat aceasta decizie in urma jignilor si calomniilor pe care Selaru le-a formulat la adresa lor in „Dictionarul scriitorilor brasoveni si al veleitarilor”, publicat anul trecut. In replica, autorul dictionarului declara ca nu-i pasa de filiala brasoveana si a facut cerere sa fie primit in organizatia Bucuresti a Uniunii Scriitorilor. Nu inainte de a-i face alcoolici pe fostii sai colegi.
Anul trecut, la vremea apartiei dictionarului, o mare parte din autorii incondeiati in tomul lui Selaru s-au revoltat considerand cartea drept o „mostra de incultura”, cum zic Brumaru, Brenciu, Dorean. Mai mult, au cerut Consiliului de Onoare al Uniunii Scriitorilor sa-l excluda din Uniunea Scriitorilor din Romania, insa Selaru a scapat doar cu un avertisment.
Tot pentru acelasi volum, Selaru este acuzat de plagierea grosolana a unor texte documentate de catre un colectiv de specialisti care a lucrat in urma cu peste 40 de ani la cartea „Carturari brasoveni”. Doi dintre autorii vechii carti care au depus atunci plangere penala impotriva lui Selaru nu mai sunt astazi in viata.
Ejectat de confratii brasovenii, Selaru pretinde ca nu-l mai intereseaza USR Brasov si ca si-a depus deja actele pentru inscrierea in filiala Bucuresti a Uniunii Scriitorilor, care l-ar fi acceptat ca membru. Toata tevatura i-a prilejuit lui Selaru o replica pe care va dori probabil s-o insereze la editia a II-a revizuita a dictionarului. Cand va adauga, la cele cateva pagini pe care le-a alocat cu larghete propriei opere, si fraza epocala „Nimeni nu ma da afara din literatura romana”, spusa unui reporter de la Monitorul.
Dar Selaru poate continua cu marcarea propriului loc in panteonul literelor romanesti si emanarea de cuvinte memorabile. Ar putea foarte bine sa-si delimiteze creatia agatarsa, obarsie din care pretinde ca descinde. Restul e literatura. Romana, in cazul asta.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.