Scenariul Roșu impune restricția curselor RATBv în interiorul Zonei Metropolitane.

Scenariul Roșu impune restricția curselor RATBv în interiorul Zonei Metropolitane.

0 261

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Brașov a adoptat astăzi Hotărârea nr. 60/08.12.2020, care prevede următoarele:

► Art. 1 Având în vedere faptul că rata de incidență cumulată calculată la 14 zile a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 nu a scăzut sub valoarea de 3/1000 de locuitori, se mențin pentru o perioadă de 14 zile măsurile dispuse prin Hotărârea nr. 51 din 24 noiembrie 2020, emisă de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brașov, în unitățile administrativ-teritoriale: Brașov, Hărman, Codlea, Făgăraș, Săcele, Râșnov, Bod, Cristian, Tărlungeni, Moieciu.

► Art. 2 Ca urmare a scăderii ratei de incidență cumulată calculată la 14 zile a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, în unittățile administrativ-teritoriale: Bran, Feldioara, Hoghiz, Crizbav, se aplică prevederile H.G. nr.967/2020, pentru rata de incidență corespunzătoare.

 ► Art. 3 Începând cu data de 09.12.2020, ora 0:00 în unitățile administrativ-teritoriale menționate la art. 1 se vor aplica pentru o perioadă de 14 zile măsurile prevăzute în H.G. nr.967/2020, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare, precum și măsurile dispuse prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Brașov nr. 30 din 21.10.2020.

► Art. 4 Ținând cont de incidența cumulată a cazurilor de COVID-19, prezenta hotărâre urmează a fi reevaluată la finalul perioadei menționate pentru unitățile administrativ-teritoriale prevăzute la art.1.

 ► Art. 5 Comitetele Locale pentru Situații de Urgență din unitățile administrativ-teritoriale prevăzute la art.1 vor asigura punerea în aplicare a prevederilor prezentei hotărâri și vor dispune măsuri în vederea monitorizării acesteia.

RATBv a rămas în afarale legislației naționale și locale

Persistența iresponsabilă a RATBv de a continua să efectueze curse județene după declararea majorității localităților din jurul Brașovului vulnerabile la infecția covidică, în special Ghimbavul ca și municipiul Brașov de fapt, este de ordinul penalului. Cu care de fapt șefii regiei de transport respective sunt obișnuiți.
Scenariul roșu impune reducerea și restricționarea transportului acolo unde este posibil, pentru a reduce transferul coronavirusului dinspre Brașov spre localitățile în chestiune și invers.
Practic motivul ascuns sau ignorat al amplificării ratei de infectare în și în jurul Brașovului a fost dublarea curselor transportului în comun în interiorul așa-zisei Zone Metropolitane, prin cursele RATBv, și așa neautorizate nici de CJ, nici de ARR.
„Golul juridic” în care funcționează în cazul transportului persoanelor în zonele metropolitane a permis răspândirea fără control a virusului, respectivele regii de transport metropolitane neconformându-se niciunei legislații, conform OUG 70/2020.
Consiliul Județean nu mai are jurisdicție în acordarea licențelor de traseu regiilor de transport județean de persoane regiilor de transport în comun metropolitane.

Cursele RATBv înspre și dinspre localitățile Scenariului Roșu, adevărate bombe ecologice

 Pe de altă parte, autobuzele moderne ale municipiului Brașov au fost împrăștiate în toate localitățile din jur consemnate în Scenariul Roșu, pe trasee până la Vama Buzăului, nefiind posibilă dezinfectarea serioasă a acestora, din cauza suprasolicitării programului orar pe traseele respective și din cauza lungimii traseelor.
Nici un control eficient al Poliției Locale a Brașovului pentru respectarea măsurilor de prevenție anticovidică nu a fost posibil pe aceste trasee. Se adaugă la aceste inconveniente și pierderile în exploatare pe care le înregistrează regia, fiind nevoită să dubleze costurile biletelor, necompensate suficient de sumele virate de primăriile Zonei Metropolitane, și așa virate nelegal.

Visul fostului primar, de regionalizare a RATBv, se surpă sub COVID-19

 Constructul politic al fostului primar George Scripcaru în domeniul transportului public județean se prăbușește astfel sub obligativitatea restricțiilor pandemice nerespectate de RATBv, dar și sub povara costurilor exacerbate pentru regia de transport, fără a se înregistra vreun beneficiu, nici din partea brașovenilor nici din partea locuitorilor comunelor și orașelor apropiate.
ostul primar și-ar fi dorit o regie de transport a municipiului care să presteze toate cursele și în municipiu și în județ, chiar și interjudețene, până în Moldova, Oltenia și în toată Transilvania. Apoi să fie privatizată conform uzanțelor cu care ne-a obișnuit. Ce au câștigat brașovenii din această construcție politică a transportului în comun?
Brașovenilor li s-au redus numărul autobuzelor moderne de pe traseele din municipiu, de unde și reducerea frecvenței autobuzelor în stațiile Brașovului,  iar cetățenilor localităților din jurul municipiului li s-a dublat prețul biletelor.
Dimpotrivă, s-a înregistrat o creștere a ratei infectărilor cu COVID 19 exact pe traseele utilizate nelegal de RATBv și în localitățile arondate metropolitanei.
Ce va face Coliban? Cui Prodest, ne întrebăm noi?

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.