Scandalul Nokia continua in Germania.

Scandalul Nokia continua in Germania.

0 66

Acuma, ca si Mercedesul – marca germana – isi muta o bucatica in Romania, se poate consemna o acutizare a scandalului Nokia.


Confederatia Sindicatelor Europene, existand in cea mai mare parte in Europa apuseana, a hotarat proteste in toata Europa. Se vor proteste impotriva mutarii fabricii de telemobile de la Bochum la Jucu, proteste cu desfasurare pe tot continentul.


Personal imi pare ciudata aceasta solidarizare cu cei circa 2.300 de angajati care vor fi disponibilizati de la Nokia de Bochum. Cei disponibilizati vor primi subventii dolofane din partea Uniunii Europene si nu prea ar avea de ce sa-si faca, cel putin pentru viitorul apropiat, griji pentru painea zilei de maine.


Ma intreb: aceasta confederatie de ce nu s-a gandit sa protesteze cand milioane de romani au fost lasati muritori de foame prin privatizari dubioase catre concetateni de-ai lor, care au purces la distrugerea industriei romane si nu la aducerea intreprinderilor cumparate la un nivel cat mai apropiat de cel occidental.


In plus, protestele sunt si urmare a morcovului ce a inceput sa le infrunzeasca in locul stiut datorita faptului ca s-a creat un precedent. Ca dovada este si deschiderea unei filiale Mercedes, ori la noi, ori la polonezi, pentru ca mana de lucru din Est este mult mai ieftina si pretentiile mult mai mici decat in Apus, acestor doua firme urmandu-le, in curand, si altele. Dar asa se intampla cand te uiti peste gard sa vezi ca moare capra vecinului, care da lapte la fel de bun, dar cu iarba mai putina.


Protestele din Apus mai au ca scop si sensibilizarea finlandezilor de a suspenda, pe moment, inchiderea fabricii din Bochum, lucru pe care nu-l vad realizabil, caci interesul poarta fesul, si oricare din noi stie ce este in stare sa faca goana dupa un ban in plus.


?


Din pacate trebuie remarcat, in context, faptul ca romanii care lucreaza pe santierul din Jucu au cam inceput sa fie concediati de firma germana care ridica fabrica pe motiv de neperformanta profesionala, in locul lor fiind adusi alti muncitori din tarile Uniunii si din altele din apropiere.


Oare, daca cei din zona Clujului nu se ridica la cerinte, nu se gaseau, in toata Romania, oameni capabili sa-i inlocuiasca? Sau este o barba care sa acopere o alta facatura, cei adusi sa-i inlocuiasca pe ai nostri fiind si mai slab platiti.


Ramane de vazut daca Nokia va fi cinstita cel putin fata de statul roman si, implicit, fata de cetatenii sai in ce priveste respectarea obligatiilor ce si le-au luat prin contract.


?


Dan Bota????


?

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.