Sarbatori la sfarsit de luna

Sarbatori la sfarsit de luna

0 193


Sfintii Apostoli Petru si Pavel se bucura de o cinstire deosebita din partea Bisericii, fiindca au fost “capetenii apostolilor” si “lumii invatatori”, contribuind, prin ravna lor, la raspandirea cuvantului evanghelic in multe parti ale lumii. E greu a talmaci in grai omenesc vrednicia lor deosebita. Faptele lor minunate covarsesc mintea, iar invataturile lor, precum si inspiratele interpretari ale slovei revelate, intrec la numar nisipul marii si stelele cerului. Li se potrivesc cuvintele psalmistului: “In tot pamantul a iesit vestirea lor si la marginile lumii cuvintele lor”. (Psalm 18, 8).


??????????? Cand Biserica a luat hotararea de a-i pomeni in aceeasi zi, a fost calauzita de cursul istoric al evenimentelor. Amandoi au fost incununati cu cununa martiriului in aceeasi zi, 29 iunie, anul 67.


??????????? Dar in afara de coincidenta zilei martiriului, Biserica a mai avut in vedere faptul ca pe cat de mare este Petru, tot pe atat de mare este si “Apostolul neamurilor”, cel ce s-a convertit pe drumul Damascului. Pe drept li s-au atribuit amandurora calificativele: “raze ale Soarelui celui intelegator”, “prietenii lui Hristos”, “luminatorii celor din intuneric”, “temelii neclintite ale Dumnezeiestilor invataturi”, “capetenii invataceilor” s.a.


??????????? Dintre aceste aprecieri, cea mai cuprinzatoare este aceea de “prieteni ai lui Hristos”, fiindca ii infatiseaza intr-o unitate desavarsita, ca “slujitori ai lui Hristos si iconomi ai tainelor lui Dumnezeu” (I Corinteni 4, 1).
??????????? Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost la aceeasi inaltime religioasa si morala, neavand alt scop al vietii si activitatii lor, decat a marturisi pe Hristos, a vesti cuvantul Lui, a fi de folos oamenilor si a-si impaca cugetul lor (Faptele Apostolilor 24, 16).’


Nina Adam


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.