Șansă pentru pacienții cu accident vascular cerebral: Brașovul este acum pe lista...

Șansă pentru pacienții cu accident vascular cerebral: Brașovul este acum pe lista județelor unde se va aplica Programul de de tromboliză intravenoasă!

0 112

În Monitorul Oficial nr. 92/05.02.2019  a fost publicat ordinul de ministru  care actualizează Ordinul nr. 450/2015 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut. Tromboliza intravenoasa este o metoda terapeutica netraumatizanta ce consta in injectarea unei substante trombolitice, care se administreaza intravenos si dizolva cheagul de sange care blocheaza circulatia, iar tesutul cerebral partial ischemiat nu se mai necrozeaza, astfel incat deficitul neurologic se remite complet.Tromboliza intravenoasa nu poate fi aplicata decat în primele 4,5 ore de la producerea atacului cerebral, in asa numita „fereastra terapeutica”. Chiar daca nu este posibila aplicarea trombolizei (pentru care trebuie respectate niste criterii clinice si paraclinice foarte stricte), asistenta acestor bolnavi intr-un serviciu de specialitate mareste sansele de supravietuire si de recuperare.

Pe lista inițială figurau 10 centre pilot, unde tratamentul a fost aplicat cu succes. Pentru că și-a dovedit eficiența în salvarea vieților omenești și recuperarea bolnavilor, acesta a fost extinsă, la începutul acestui an, cu încă 31 de unități sanitare. Criteriile principale avute în vedere au fost: existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de permanență, 7/7, 24/24, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență 7/7, 24/24 și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență, 7/7, 24/24. Brașovul era unul dintre puținele județe din România care nu se încadra în aceste standard. În urma vizitei ministrului Sănătății, a adoptării unei hotărâri în acest sens de către Consiliul Județean, dar și a emiterii ordinului, această situație a fost rezolvată cu succes. 

”Ordinul de ministru vine și consfințește o nouă stare de fapt, aceea că la Brașov suntem pregătiți pentru a-i salva pe majoritatea celor care sunt aduși la urgențe cu accident vascular cerebral. Se vede bine, din rapiditatea cu care a fost publicat acest ordin de ministru, că Ministerul Sănătății are resursele necesare pentru a furniza acest tratament de secol XXI. Era nevoie doar de infrastructura efectivă, unde să fie aplicat, cu proceduri și oameni. Nu există o satisfacție mai mare pentru un medic decât aceea că a mai salvat pe cineva, că și-a îndeplinit și în acea zi menirea. Uneori nu ajung salariile mărite, chiar și la nivelul anului 2022, trebuie să-i dai omului și instrumente să-și facă bine treaba. Iar actuala guvernare exact de asta se ocupă. Și sunt convins că Brașovul va mai primi vești bune”, declară parlamentarul PSD Florin Orțan, membru în Comisia pentru sănătate publică din Senatul României 

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.