Sacrificarea prin asomare nu sacrifica si traditia!

Sacrificarea prin asomare nu sacrifica si traditia!

0 170

Medicii Directiei Sanitar Veterinare Brasov au demonstrat ieri la Bran ca tipicul traditional de pregatire a bunatatilor din carne de porc nu este afectat de metoda asomarii. Sacrificarea dureaza mai putin de un minut, godacul scapa de chinuri iar carnea ramane frageda. Tot mai multi gospodari isi sacrifica porcii prin asomare. Un medic veterinar din Vama Buzalui are programati la pistol anul acesta nu mai putin de 150 de godaci.
Demonstratia de la Bran facuta ieri de medicii DSV a respectat intocmai ritualul taierii din gospodariile taranilor. Indata ce iese din cotet, porcul sortit bunatatilor care vor umple masa de Craciun este legat . Urmeaza apoi asomarea, procedura menita sa-l scuteasca de chinuri. Operatia se face cu ajutorul asomatorului, un dispozitiv cu care porcul este lovit in crestet.
Sacrificarea rapida a godacului nu inseamna renuntarea la traditie. Totodata are si avantajul de-a pastra carnea frageda. Odata scurs sangele, porcul este parlit si apoi curatat cu mare grija de macelari. Urmeaza transarea animalului. Mai intai se aleg bucatile de slanina dupa care se desprinde carcasa cu grija pentru a nu perfora organele interne din care medicul veterinar preleveaza probe pentru examenul trichineloscopic. Dupa retete numai de ele stiute bucataresele se apuca de pregatit piftie, carnati, caltabosi sau toba. De la an la an asomarea, care costa doar 6 sau 8 lei, a inceput sa fie acceptata de tot mai multi gospodari. Unii sacrificatori sunt chiar foarte solicitati. Medicul veterinar din Vama Buzaului, de exemplu, a ajuns la doi ani de la impunerea metodei, sa primeasca anul acesta 150 de solicitari de sacrificare prin asomare.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.