S-a deschis piata muncii in centrul Europei!

S-a deschis piata muncii in centrul Europei!

0 98

La 1 mai 2011 Germania si Austria vor ridica toate restrictiile privind libera circulatie a lucratorilor din cele opt state membre ale Uniunii Europene Centrale care au aderat la UE in 2004. Reteaua EurActiv arunca o lumina cu privire la previziunile si asteptarile diferite ale celor implicati. Germania se asteapta ca un maxim de 800.000 de imigranti sa vina in urmatorii doi ani, iar alti 400.000 le-ar putea urma pana in 2020.
Analistii economisti sunt de acord ca Germania sa profite pe plan economic de deschiderea frontierelor sale pentru nou-venitii UE, arata rapoartele EurActiv Germania.
Expertii nu se asteapta la „o avalansa” de est-europeni si nici ca lucratorii autohtoni sa fie afectati de un dumping salarial. Berlinul promoveaza oficial deschiderea pietei fortei de munca pentru lucratorii calificati din strainatate.
Klaus Zimmermann, directorul Institutului pentru Studierea Muncii din Bonn, a criticat puternic restrictiile anterioare germane. Specialistii sustin ca muncitorii calificati veniti au adus intotdeauna o crestere a productivitatii. Incepand cu anul 2004, o multime de muncitori est-europeni au migrat catre tarile mai atractive si mai liberale, cum ar fi Marea Britanie, Irlanda sau Suedia. Potrivit lui Zimmerman, Germania a pierdut astfel prin neatragerea muncitorilor calificati.

Deschiderea pietei muncii din Germania vine la momentul potrivit, spune Michael Hüther, presedinte al Institutului pentru Cercetare Economica Köln, care crede Germania va beneficia in doua moduri de aceasta deschidere:
Imigrantii pot ajuta la rezolvarea lipsei actuale de profesionisti si pot contribui la reducerea impactului schimbarilor demografice.
Institutul de Cercetari Economice Köln se asteapta ca un maxim de 800.000 de imigranti sa vina in Germania in urmatorii doi ani. Alti 400.000 le-ar putea urma pana in 2020. Chiar daca cifrele pot parea mari, in realitatea acestea sunt moderate. Peste trei milioane de imigranti au venit in Germania intre 1991 si 2000.
Conform unui studiu efectuat de catre Consiliul de experti al Fundatiilor germane privind integrarea si migratia (SVR), aproape 60% dintre germani sprijina cresterea de imigranti cu inalta calificare. Cu toate acestea, majoritatea respinge sosirea imigrantilor fara calificare.
Pana in luna octombrie 2011, o initiativa sustinuta de mai multe partide isi propune sa prezinte cat mai multe idei pentru a atrage in Germania imigrantii cu inalta calificare in Germania.

Expertii austrieci si angajatorii se asteapta, de asemenea, la beneficii de pe urma deschiderii pietei fortei de munca in Austria. Nimeni nu ar trebui sa-si faca griji sau sa se teama, a spus Christoph Leitl, presedinte al Camerei Economice Federale Austriece (WKO). Angajatii straini vor ajuta la suplinirea muncitorilor calificati din economia austriaca.
Serviciul Public Austriac de Ocupare (AMS) se asteapta ca cei mai multi dintre nou-veniti in cautare d elocuri de muncasa vizeze regiuni cum ar fi Viena, Austria Inferioara, Burgenland si Styria, in sud-estul Austriei. Se mai estimeaza de asemenea ca multi imigranti vor face naveta zilnic intre Austria si tarile lor de origine.

Tarile din Europa Centrala se tem ca vor pierde foarte multi muncitori calificati. Patronatul polonez vorbeste despre „un dezastru economic si demografic”
Cercetarile efectuate de catre Camera polono-germana de Comert indica faptul ca salariile oferite de Germania nu vor ispiti lucratorii sa plece Polonia. Cu toate acestea, unele organizatii patronale din Polonia se tem ca deschiderea poate gener auna devarat exod al muncitorilor.
Potrivit Pracodawcy RP, o organizatie patronala, liberalizarea pietei fortei de munca in Europa va genera o „scurgere” a fortei de munca dinspre Polonia. Potrivit Pracodawcy RP, Germania este in cautarea de profesionisti din sectoarele unde Polonia are deficit iar locuri de munca se gasesc si pe piata poloneza.
„Avem o multime de locuri de munca pentru specialisti IT, ingineri etc. si in Polonia”, spune Pracodawcy RP care insista intr-o declaratie ca deschiderea pietei muncii din Germania ar putea avea un efect dezastruos asupra cresterii economice a Poloniei si asupra situatiei demografice, in special in zonele de frontiera.

Ungaria si Cehia nu se tem de un exod al muncitorilor. Ministru ceh: „Cei care au vrut sa lucreze in Germania sunt deja acolo”
Ungaria si Republica Ceha par a fi tarile cu cele mai mici rate ale migratiei fortei de munca. Potrivit Ministerului ceh al Muncii si Afacerilor Sociale, deschiderea integrala a pietei germane si austriece pentru lucratorilor cehi nu reprezinta un punct de cotitura. „Noi nu ne asteptam sa vedem un numar mare de persoane care pleaca”, a declarat Jaromír Drábek, ministrul ceh al afacerilor sociale si a fortei de munca.
Drábek a sustinut ca, incepand cu deschiderea pietelor de munca din 2004 potentialul de migratie pentru cetatenii cehi a fost epuizat intr-o mare masura. „Cele mai multe persoane care doresc sa lucreze in Germania sunt deja la lucru acolo”, a sustinut acesta.
Mobilitatea lucratorilor din Republica Ceha este foarte micA in comparatie cu alte tari europene. Doar 14.000 de muncitori cehi au fost la lucru in Germania la sfarsitul anului 2009 – mai ales in constructii, inginerie mecanica, turism, sanatate publica, agricultura, business si administrare.

Sursa: EurActiv

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.