Romanii din strainatate vor putea obtine mai rapid certificatele de cazier judiciar

Romanii din strainatate vor putea obtine mai rapid certificatele de cazier judiciar

0 1361

Guvernul a aprobat la jumatatea lunii o ordonanta potrivit careia cetatenii romani aflati in strainatate vor putea obtine, intr-o perioada de timp mai scurta si parcurgand o procedura mai simpla, documente cu valoarea juridica a unui certificat de cazier judiciar. Cetatenii romani aflati in strainatate vor avea la dispozitie o procedura informatizata de obtinere a cazierului judiciar, ca parte a Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetateni (SIMISC), informeaza Guvernul.
Potrivit acestuia, SIMISC face parte din amplul proces de informatizare si modernizare a prestarii tuturor serviciilor consulare demarat de MAE, prin crearea unei platforme electronice integrate, cunoscuta sub denumirea „E-cons”, ce integreaza mai multe sisteme informatice care deservesc domeniul consular.
In ceea ce priveste simplificarea procedurilor privind cazierul judiciar, la propunerea MAE si a MAI, Guvernul a adoptat astazi modificarea si completarea Legii nr.290/2004 privind cazierul judiciar. cazier judiciar
Potrivit noilor reglementari, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate vor avea competenta sa elibereze adeverinte cu valoarea juridica a unor certificate de cazier judiciar, pe baza verificarilor efectuate in evidentele autoritatilor romane competente.
Aceste adeverinte se vor elibera in maximum 10 zile de la data solicitarii, vor fi valabile 6 luni de la data eliberarii (perioada identica cu cea a certificatelor de cazier judiciar eliberate in tara) si se vor utiliza exclusiv in strainatate.
Reglementarile adoptate astazi reprezinta primul pas pentru facilitarea obtinerii simplificate a cazierului judiciar de catre cetatenii romani din strainatate. Operationalizarea procedurii necesita ulterior parcurgerea a inca doua proceduri:

  • adoptarea unei hotarari a Guvernului privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 345/2010 pentru aprobarea modelelor formularelor-tip folosite in activitatea de cazier judiciar (in vederea introducerii modelului de adeverinta cu valoarea juridica a unui certificat de cazier judiciar, care va fi eliberata de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din strainatate)
  • incheierea unui protocol de cooperare intre MAE si MAI pentru interconectarea sistemelor informatice ale celor doua institutii.

La nivelul MAE, procedura informatizata de obtinere a cazierului judiciar va deveni accesibila dupa operationalizarea SIMISC.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.