Românii din străinătate riscă să fie sancționați de autoritățile din țară pe...

Românii din străinătate riscă să fie sancționați de autoritățile din țară pe teme …fiscale!

0 303

Se stie ca de la începutul anului trecut, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod fiscal, cei care se mută în străinătate pentru o perioada mai mare de şase luni sunt obligaţi să declare la ANAF schimbarea rezidenţei fiscale. Şi trebuie să facă acest lucru cu 30 de zile înainte de a pleca. 

Procedura este simplă: se completează un chestionar care stabileşte în ce stat se vor plăti taxe şi impozite. Chestionarul conţine însă şi întrebări referitoare la motivele plecării, ce se întâmplă cu familia şi dacă persoană respectivă mai obţine venituri aici.
Sigla ANAF Obligatia vizeaza orice persoana fizica ce sta in Romania si pleaca mai mult timp din tara, indiferent de motiv (munca, studii etc.). Totusi, prin exceptie, chestionarul nu trebuie depus de catre romanii care lucreaza in strainatate ca functionari sau angajati ai statului roman.
Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania, trebuie completat in doua exemplare. Unul trebuie transmis prin posta, cu confirmare de primire, sau trebuie depus la registratura unitatii fiscale competente, in timp ce altul se pastreaza. Totodata, chestionarul poate fi transmis si electronic.
Documentul trebuie inregistrat la unitatea Fiscului din raza domiciliului cu 30 de zile inainte de plecarea din Romania. Practic, acest lucru se face pentru ca autoritatile sa decida daca persoana in cauza trebuie scoasa sau mentinuta in continuare in evidentele fiscale romane.

Cei care nu depun chestionarul de rezidenta fiscala risca amenzi cuprinse intre 50 si 100 de lei, conform Ordonantei Guvernului nr. 30/2017.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.