Romanii au rupt pragurile hipermarketurilor

Romanii au rupt pragurile hipermarketurilor

0 212

Peste jumatate dintre familiile din Romania au trecut, in 2008, pragul hipermarketurilor pentru achizitionarea bunurilor de larg consum, cumparand mai des si cu 25 la suta mai mult fata de 2007, conform unui studiu realizat de compania GfK pe piata de retail romaneasca.
In cercetarea ce compara comportamentul consumatorului in anul 2008 fata de 2007, consumul casnic de bunuri de larg consum a crescut in moneda nationala cu 19 la suta in 2008 fata de anul precedent. Cel mai important factor ce a dus la aceasta evolutie este cresterea in valoare a cosului de cumparaturi, influentata de cresterea preturilor si sustinuta de o frecventa de cumparare usor mai redusa.
Totodata, la nivel national, comertul modern joaca un rol din ce in ce mai important, acoperind, anul trecut, 41 la suta din valoarea bunurilor de larg consum fata de 38 la suta, in 2007.
Spre deosebire de comertul traditional, formele comertului modern, in special hipermarketuri si discounteri, au convins cumparatorii sa le calce pragul mai des in 2008. Cea mai spectaculoasa crestere au avut-o hipermarketurile, de la aproape 15 la suta, in 2007, la 18 la suta, in 2008.
Anul trecut, dintre retaileri s-a evidentiat Real, insa pe primul loc a ramas in continuare Kaufland, performanta fiind explicata si prin deschiderea a noi magazine, devenind astfel printre cele mai dinamice retele de retail de pe piata locala.
Supermarketurile continua sa joace un rol important la nivel national, cu o cota de circa 14 la suta din piata, in scadere cu un punct procentual fata de 2007. Magazinele tip discount urmeaza trendul ascendent inceput in urma cu trei ani, crescand la aproximativ sase la suta. Trei factori – numarul de cumparatori, frecventa de cumparare si valoarea achizitionata – au contribuit la aceasta evolutie.
Formele de comert traditional se afla in continuare pe un trend descendent, aceasta tendinta fiind insa mai accentuata la nivelul intregii tari si mai putin in Bucuresti, unde ponderea acestor tipuri de magazine este relativ constanta.
In Capitala, comertul modern este responsabil pentru 71 la suta din valoarea totala a bunurilor de larg consum.
Hipermarketurile detin cea mai importanta pondere, in jur de 42 la suta cota de piata in valoare, in crestere de la 39 la suta anul trecut. Mai mult de 90 la suta dintre gospodariile din Bucuresti si-au facut cumparaturile cel putin o data din acest tip de magazin, in 2008.
Detinand avantajul proximitatii fata de hipermarketuri, supermarketurile raman in continuare importante pentru gospodariile bucurestene, cu 21 la suta cota de piata in valoare.
In Bucuresti, frecventa cu care gospodariile cumpara bunuri de larg consum scade cu aproape 11 la suta. Acest trend descendent este mai accentuat in formele traditionale de comert. Pentru formele comertului modern, exceptia vine din partea discounterilor, care au reusit sa convinga gospodariile sa ii viziteze mai des decat in 2007.
Grupul GfK este numarul patru mondial in clasamentul companiilor de cercetare de piata. Activitatile sale acopera trei divizii: Custom Research, Retail and Technology si Media. Grupul are mai mult de 10.000 de angajati si 115 subsidiare situate in peste 100 de tari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.