ROMANIA LA PRET REDUS

ROMANIA LA PRET REDUS

0 137

?


Departe de noi gandul sa reluam vechile slogane „anticapitaliste” cu trimiteri la perioada interbelica, atunci cand petrolul romanesc era exploatat (in toate privintele!) de marile companii ale vremii. Atunci eram o puternica tara exportatoare de petrol, azi importam peste jumatate din cantitatea necesara consumului intern (!!), desi, teoretic, acesta ar putea fi acoperit numai din productie proprie! De curand, AVAS a anuntat ca vrea sa “vanda” toate actiunile pe care le detine la Compania Petrom, dupa ce 21% le-a “cedat” megaafacerii numita Fondul Proprietatea, iar 8%, fostilor si actualilor salariati Petrom. Chiar nu vede nimeni??


?


??????????? Se spune ca toate „problemele” privind pretul ridicat al combustibililor pe piata interna se datoreaza faptului ca OMV a cumparat „cum trebuie” fosta Companie nationala Petrom, in primul rand pentru resursele inca bogate de titei si gaze naturale din subsolul romanesc, inclusiv al Marii Negre! Asa se face ca prin privatizarea „paguboasa” a Petrom, Statul roman a transformat OMV intr-un puternic jucator european pe piata combustibililor, compania austriaca reusind deja sa-si scoata intreit banii investiti in Romania! A fost cea mai rentabila si prospera afacere pe care a facut-o o firma austriaca, de la infiintare!


Aceasta mare tranzactie pe piata petroliera si a gazelor naturale din Europa Centrala si de Est, a condus si la aparitia unui alt lider de piata in sectorul non-oil, care numai in anul 2006 a insemnat o afacere de 35 milioane de euro! Noua retea de magazine „Viva” (brand al OMV) a ajuns sa depaseasca 150 de locatii, din care circa 70 in statiile de combustibili Petrom si 80 in statiile OMV din Romania. Se apreciaza ca ponderea vanzarilor inregistrate pentru servicii si produse non-oil in 2007, prin reteaua Petrom-OMV, se apropie de o treime din intregul volum al vanzarilor fiecarei statii, acest business depasind, in urmatorii 2-3 ani, 25 milioane euro!


Dar adevaratul „tun” este altul: daca pentru o tona de titei exportata, Romania taxeaza aceasta activitate cu numai 26 dolari/tona, alti exportatori percep aceeasi taxa de zece ori mai mult!


De necrezut, dar incredibila anomalie se datoreaza faptului ca atat taxa de export, cat si taxa de redeventa, sunt fixe si nu se pot schimba conform jocului pietei, pentru ca asa a acceptat Statul roman intr-un contract de privatizare, ale carui clauze sunt de neatins!


Nici macar activitatea de exploatare a zacamintelor de titei de pe teritoriul Romaniei nu este impozitata, impunandu-se o modificare a Legii petrolului si introducerea unui impozit corespunzator, tocmai pentru a mai diminua din profiturile formidabile realizate de OMV (prin „fericitele” prevederi ale contractului de privatizare a Petrom!).


??????????? Ni se tot spune ca pretul combustibililor auto pe piata romaneasca trebuie sa tina pasul cu cele din Uniunea Europeana, desi nu-i tocmai asa. Astfel, costul la pompa al litrului de benzina sau de motorina a urcat? in functie de pretul barilului de petrol. S-a intamplat insa ca si dupa ce pretul barilului de petrol (care atinsese pragul psihologic de 100 USD) sa scada, si implicit pretul combustibililor pe piata europeana, din pacate, aceasta scadere nu s-a reflectat corespunzator pe piata romaneasca! Chiar in unele tari din UE, costul litrului de combustibil auto la pompa este mai mic decat in Romania (exemplu, Grecia, Austria), iar absurditatea merge pana acolo incat fosta Companie nationala Petrom vinde in Bulgaria combustibili auto, la pompa, mai ieftini decat in Romania!


??????????? Deoarece Petrom are o cota de desfacere pe piata romaneasca de circa 40%, aceasta companie… da tonul cresterilor de pret, chiar si cand… scade costul barilului de petrol in lume. Cum se stie, Petrom are avantajul ca produce titei pentru mai mult de jumatate din cantitatea pe care o proceseaza intr-un an. Ori, in aceste conditii, ar fi normal ca influentele cotatiilor externe ale barilului de petrol sa aiba un efect mai redus pentru produsele Petrom, ce dirijeaza astfel valoarea lor pe piata. La pompa, insa, lucrurile nu stau deloc asa. Pentru OMV (daca tot ne-au tras teapa…), important este doar un superprofit la care nici nu visau!


??????????? ?Nici pretextul taxelor interne, despre care se spunea ca sunt mai mari decat cele din UE, nu poate fi un motiv, la noi acestea reprezentand doar 50% din costul final, in vreme ce in multe tari europene, aceste taxe reprezinta chiar 75% !! Practic, intr-un „clasament” european al valorii taxelor totale impuse de fiecare tara pe combustibilii auto, deocamdata Romania se situeaza convenabil, situatie care nu se reflecta deloc in pretul lor la pompa. Una peste alta, privatizarea rafinariilor romanesti (sau vanzarea acestora – vezi Rompetrol?!) ar fi trebuit sa fie o afacere rentabila, in primul rand pentru contribuabilul roman, iar concesionarea productiei petroliere (altfel spus, a bogatiilor subsolului acestei tari) nu poate fi catalogata decat ori ca o prostie veritabila a celor aflati atunci la manetele de dirijare ale privatizarilor, ori o afacere cu „miere”, din care multi s-au lins pe degete…?


Si inca mai incearca prin actualele “initiative” ale AVAS, care vrea sa se “scape” de toate actiunile Statului, detinute in Compania Petrom.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.