Riscul seismic in lume

Riscul seismic in lume

0 121

Dupa Haiti si Chile, miscari seismice importante ar fi catastrofale pentru Statele Unite, Turcia, Australia, Japonia sau Nepal. Seismologii au avertizat ca in aceste regiuni ale lumii ar putea avea loc cutremure puternice in anii urmatori.
Doua cutremure de proportii au avut loc de la inceputul acestui an. Desi nimeni nu poate prevedea cu exactitate data producerii unei catastrofe naturale de acest gen si magnitudinea exacta a unui cutremur, cercetatorii pot spune pe termen mediu (20-30 de ani) care sunt regiunile cu risc seismic ridicat. Haiti si Chile faceau parte dintre zonele in care erau asteptate miscari ale placilor tectonice.
Chile este situat intr-una dintre zonele seismice cu cele mai puternice activitati din lume, la subductia placilor Pacificului si Sud-Americana. De altfel, in aceasta tara a avut loc cel mai puternic cutremur al secolului trecut – 9,5 grade, in 1960. Un alt cutremur a facut, in 1938, 28.000 de victime in Chile.
Iata si un top al zonelor care, potrivit cercetatorilor, vor fi cel mai puternic afectate de cutremure in urmatorii ani.

Statele Unite, delta inferioara a fluviului Mississippi
Ultimul cutremur mare a avut loc in aceasta zona in 1812. O serie de cutremure din secolul al XIX-lea si care au lovit statele americane Illinois, Missouri, Arkansas, Kentucky, Tennessee si Mississippi au inversat sensul debitului fluviului Mississippi.
Principalele orase mari care se afla pe cea mai periculoasa placa americana, New Madrid, sunt Saint Louis si Memphis . Agentia americana a situatiilor de urgenta, FEMA, a lansat o averitizare in 2008: un seism puternic de-a lungul faliei New Madrid ar putea provoca cele mai mari dezastre economice cauzate de o catastrofa naturala care ar putea lovi Statele Unite. Pericolul este foarte mare pentru ca in aceasta zona nu au fost luate masuri de protectie impotriva cutremurelor, asa cum este cazul Californiei sau a nord-vestului Pacificului, zone in care se produc mai des cutremure, dar nu de foarte mare magnitudine.

Turcia, Anatolia de Nord
In cutremurul de la Izmit din 1999 au murit 18.000 de oameni. Dupa doar trei luni, un alt cutremur face 900 de victime. In ultimii 40 de ani, in Turcia s-au produs sase cutremure cu peste 1.000 de victime.
Seismologii sunt ingrijorati pentru ca urmatorul seism ar putea zgudui si sudul Istanbulului, aglomeratie urbana care numara peste 12 milioane de locuitori. Sunt insa prevazute serii de cutremure mai mici, nu unul de o magnitudine foarte mare, dar acest lucru nu este de natura sa linisteasca populatia.

Australia
Australia nu se afla intre doua placi tectonice, dar asta nu inseamna ca motivele de ingrijorare sunt mai mici. Activitatea seismica din aceasta tara este rezultatul unor miscari tectonice care au loc departe de continent, dar nicio regiune nu este in afara pericolului, iar seismele sunt foarte greu de anticipat.
Din fericre, cea mai mare parte a cutremurelor australiene, inclusiv cele cu o magnitudine de peste 4 pe scara Richter din anul 2008, s-au produs in centrul tarii, o regiune arida, iar pagubele au fost minime. Structurile si materialele invechite ale constructiilor din Newcastle au facut ca, in 1999, un cutremur de numai 5,5 pe scara Richter sa aiba pagube foarte importante. Un seism la Sydney, a carui populatie este de 15 ori mai mare decat cea din Newcastle, ar fi catastrofal.

Nepal
In sudul lantului himalyan, la doar 240 de kilometri in sudul Everestului, capitala Nepalului, Katmandu, se situeaza la jonctiunea placilor Indiana si euroasiatica. Geologii avertizaeza ca o miscare seismica importanta ar putea lovi capitala tarii, in lipsa altor cutremure in ultimii ani. Cu cat intervalul dintre cutremure este mai mare, cu atat creste magnitudinea unei viitoare miscari seismice.
In Nepal este insa foarte grav, pentru ca la Katmandu tehnicile de constructie sunt neadapatate pericolului, iar populatia urbana creste continuu. Ca si in Haiti, tara a fost zguduita de confruntari politice o perioada lunga de timp. Din 2006, de cand s-a terminat razboiul civil, Nepalul nu a cunoscut stabilitatea politica sau dezvoltarea economica si nu are un plan de actiune in cazul unei catastrofe naturale.

Japonia
Japonia este cunoscuta ca o tara cu un risc seismic ridicat. Experienta in cutremure a facut ca japonezii sa investeasca foarte mult in infrastructuri seismo-rezistente. Cu toate acestea, la Kobe au murit, in 1995, 6.400 de persoane. La Kanto au fost peste 100.000 de victime in 1923.
Pericolul este cu atat mai mare cu cat densitatea demografica a oraselor japoneze este enorma. Daca un cutremur puternic are loc la Tokyo sau la Kyoto, numarul victimelor ar putea depasi 60.000, iar pozitionarea arhipelagului il face foarte vulnerabil in caz de tsunami.
In cazul unui cutremur puternic, Japonia se afla in pericol si din cauza energiei nuclare pe care o produce. In 2007 s-a produs o importanta scurgere la centrala nucleara de la Kashiwazaki, dupa un seism.

Iata motive de ingrijorare, mai ales ca zonele amintite mai sus nu sunt singurele cu risc de cutremure. Din fericire, la noi se tot zguduie pamantul, dar foarte moderat, ceea ce este bine, caci energia acumulata in subteran beneficiaza astfel de o subapa, neducand la explozie. Insa nu se stie niciodata ce si cum.
Oare s-a saturat Pamantul de pacatosii de oameni – in sensul poluarii si a lipsei de respect fata de Natura – si prevesteste sfarsitul prognozat de scrierile mayase in 2012?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.