Revolta producatorilor impotriva mafiei supermarketurilor

Revolta producatorilor impotriva mafiei supermarketurilor

0 77

Datorita politicii economice agresive a lanturilor de supermarketui, producatorilor le-a ajuns cutitul la os.


Astfel acestia s-au unit – principalele patronate din ramura agroalimentara – pentru a lupta impotriva acestor colosi, care impun preturi mici de achizitie, dar impun tot felul de taxe care ridica pretul produsului in raft, chiar daca, pe post de reclama, adaosul comercial al marelui magazin este afisat drept zero.


In paranteza: unde naiba s-a mai vazut comert fara castig?


Trebuie aratat ca aceasta problema nu a aparut doar la noi in tara, ci este de gasit in toata Europa, Parlamentul European cerand Comisiei Europene clarificarea situatiei.


Din cele expuse intr-o conferinta de presa care a avut loc ieri, reprezentantii producatorilor – este vorba de procesatori – au prezentat o serie intreaga de nereguli in relatiile lor cu supermarketurile.


La conferinta de presa au participat S.Minea (carne), A. Popescu (paine), Ov. Gheorghe (vin), dar si reprezentantii sindicatelor din ramurile procesatorilor, cum ar fi Dr. Frumosu (FISA – procesatori carne, lapte) si St. Nicolae (Agrostar – legume si fructe).


Cu totii au aratat cum impun marile magazine conditii de contract care duc la falimentarea industriei alimentare romanesti, precum si a producatorilor individuali.


Pe langa preturile mici impuse procesatorilor, ele pretind si o serie de taxe, altfel nu iau marfa. Astfel apar: taxa de intrare, taxa de deschidere magazin, taxa raft, taxa promotie, taxa retea,catalog etc.


Toate aceste taxe se regasesc in pretul marfurilor din raft, chiar daca, asa cum am mai aratat, adaosul comercial este, chipurile, o%, castigul din toata aceasta afacere ajungand la 60-80% pentru marile magazine.


Iar daca producatorii nu accepta conditiile, nu mai au cui vinde marfa, caci nu li se mai ia aceasta.


De aceea si plata materiei prime, si salariile angajatilor din industria alimentara, sunt la limita, ba uneori si sub aceasta.


Pe deasupra, procesatorii sunt obligati sa plateasca angajati care sa aiba grija ca marfa lor sa ajunga in rafturile magazinului din depozitul acestuia, dupa inchidere acestia fiind obligati sa participe si la curatenie si alte activitati asemanatoare, prin asta supermarketurile mai facand o economie.


In plus, prin lege in toata Europa, supermarketurile nu ar avea voie sa fiinteze in localitati/orase, ci doar inafara lor, ceea ce la noi nu se respecta, caci este valabila legea spertului. In acest sens se poate remarca disparitia micilor magazine din orase, care nu au mai putut face fata unei concurente neloiale, caci marile magazine isi pot permite, pana la falimentarea micilor magazine, sa practice preturi mai mici, in baza taxelor pretinse furnizorilor si enumerate mai sus.


Marile magazine mai impun producatorilor si o anume marca agreata de magazin, astfel disparand o serie de produse traditionale. ???


Toate acestea ii pun pe producatori/procesatori – micii producatori se exclud, ei neputand face fata la eventuale contractari taxelor impuse de supermarketuri – in situatia ori de a falimenta, ori de a diminua calitatea produselor, ambele variante nefiind acceptabile.


Iar calitatea produselor aduse din import, mai ales la legume si fructe, este sub cea a produselor oferite de micii producatori, chiar daca aspectul este superior. Dar omul “mananca” de obicei gustul, nu aspectul, aspect ce este obtinut prin adaosuri si fortari printr-o serie intreaga de chimicale care dauneaza sanatatii.


In sensul reglementarii situatiei, reprezentantii patronatelor si sindicatelor au stabilit o intalnire cu reprezentantii lanturilor de mari magazine pe data de 19 martie, mediatori fiind chemati sa fie reprezentantii Guvernului si a Consiliului Concurentei.


Ar fi bine ca mediatorii sa fie oameni integri, fara gustul galbenilor cu zimti de spaga, iar toata povestea sa se termine prin (re)intrarea intr-un cadru legal, asta si ca un prim pas spre revigorarea agriculturii romanesti.


?


Dan Bota? ??

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.