Revizionistul Orban Viktor vrea să transforme intr-un viespar, întregul Bazin al Dunării?

Revizionistul Orban Viktor vrea să transforme intr-un viespar, întregul Bazin al Dunării?

0 461
Inca din anul 2010, o legislaţie adoptată de parlamentul de la Budapesta la 26 mai, înlătură cerinţa rezidenţei permanente în Ungaria pentru obţinerea unui paşaport, astfel că pe viitor aplicanţii vor fi solicitaţi doar să demonstreze că pot vorbi maghiara şi că au rădăcini maghiare (cum ar fi un bunic ungur …chiar neindentificat!).
Pentru maghiari, o astfel de lege încearcă să acopere o gaura demografica evidenta , dar  in parte  si consecintele  Tratatul de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920, în urma căruia vechea Ungarie „Mare” a fost dezmembrată, lăsând circa 2-3 milioane  de maghiari în afara noului teritoriu, în state precum  Iugoslavia, Cehoslovacia, Ucraina şi România.
Prin oferirea de paşapoarte pentru aceşti maghiari, care numără în prezent în jur de 2 milioane, guvernul de la Budapesta a făcut pe placul extremei-drepte din Ungaria şi a trimis un semnal altor state că minorităţile maghiare au un protector.

Acest lucru nu înseamnă prea mult în state cum ar fi Serbia, Slovenia sau Austria, unde maghiarii trăiesc fericiţi alături de ceilalţi cetăţeni. Subiectul este însă explozibil în Slovacia, unde majoritatea slavă este nemulţumită de ceea ce percepe drept aroganţa minorităţii maghiare, reprezentând aproximativ 10% din populaţie. 
Pe de altă parte, Slovacia a enervat Ungaria şi a alarmat unii outsideri cu o lege nu tocmai bine elaborată privind limba de stat, care în unele cazuri penalizează folosirea limbii maghiare pe teritoriul slovac.
Prin urmare, în urma adoptării legii privind cetăţenia de către parlamentul de la Budapesta, Slovacia a protestat, a apelat la outsideri şi declară că îi va priva de  falsele avantaje pe posesorii de dublă cetăţenie,  slovacă-maghiara.
În teorie, faptul că ambele ţări sunt membre ale UE ar fi trebuit să facă problema paşapoartelor în mare parte irelevantă. Însă acest tip de dispute etnico-istorice sunt exact cele pe care extinderea UE era menită să le rezolve, aşa că este îngrijorător să ve vedem din nou izbucnind. Odată ce noul guvern slovac urma sa fie instalat  în funcţie , outsiderii speră să vadă un intens schimb diplomatic între Bratislava şi Budapesta. Si asa s-a intamplat!!
Termenul de „etnic maghiar” este o scurtătură jurnalistică confortabilă, nu şi o bază bună pentru elaborarea unei legislaţii, în condiţiile în care există persoane care vorbesc excelent maghiara, dar nu au strămoşi maghiari, după cum există unele persoane cu sânge maghiar care , pur si simplu… se întâmplă să nu vorbească maghiara.Dar ce este grav in asta , ca sa sara ca ars Guvernul maghiar? De ce sa pui gaz peste foc care nu exista??
Potrivit The Economist, Ungaria ar face mai bine dacă ar alege o bază politico-istorică pentru legislaţia sa privind cetăţenia mai degrabă decât una etnică, condiţionând, spre exemplu, obţinerea paşaportului de faptul că strămoşii solicitantului au fost cetăţeni ai fostului imperiu maghiar.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.