Recolte bogate in judetul Brasov

Recolte bogate in judetul Brasov

0 201

Se stie ca in judetul nostru cele mai importante culturi agricole sunt cele de cartof, sfecla de zahar si porumb, iar vremea recoltarii acestora a venit. In ciuda previziunilor nu prea optimiste de la inceputul verii se pare ca recoltele acestei toamne sunt bune sau chiar foarte bune, unde culturile au beneficiat de ingrijiri ca la carte.

In ce priveste cerealele, fermierii din judet au terminat recoltarea acestora Rezultatele obtinute sunt apreciate de reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Ruralã (DADR) ca fiind foarte bune. In acest sens, directorul institutiei, Elena Serban, a declarat:
„Pe cele 18.150 ha cultivate cu grau productia medie a fost de 3.200 kg/ha. Este o productie foarte buna per total. Si recolta de orzoaica este foarte buna pentru zona noastra, pe 6.165 ha cultivate recolta medie depasind 2.700 kg/ha”.
In ceea ce priveste cultura ovazului, care este preponderenta in zona Fagarasului, productia medie pe cele 1.715 ha a fost de 1.707 kg/ha.

Daca la cereale recoltarea s-a sfarsit de ceva timp, cartofii sunt inca pe camp, culesul acestora urmand sa fie terminat in cateva saptamani, daca vremea va permite. Pana la aceasta ora au fost recoltate 1.415 ha din cele 15.190 ha insamantate anul acesta.
„Productia medie realizata pana la aceasta ora este de 20.500 kg/ha. Cifra poate parea cam mica, insa trebuie spus ca la inceputul campaniei numai producatorii mici recolteaza. Din momentul in care vor fi recoltate productiile marilor fermieri sunt convinsa ca media pe intreg judetul va creste”, a explicat Elena Serban.

Deocamdata, din statistici reiese ca societatile agricole au obtinut o productie medie de 25.000 kg cartofi/ha, asociatiile agricole au obtinut in medie 22.000 kg cartofi/ha, in timp ce producatorii individuali au recoltat in medie numai 18.000 kg cartofi/ha.
In opinia sefului DADR Brasov, productia redusa de cartofi a producatorilor individuali este rezultatul inundatiilor din aceasta vara.
„A plouat mult, iar cartofii, din cauza cantitatii mari de apa, nu s-au putut dezvolta normal sau au putrezitiîn pamant”, a explicat directorul DADR Brasov, exemplificand cu situatia de la Bod, puternic afectata de inundatii in luna iulie.
Chiar si in aceste conditii, per total, recolta de cartofi in judet se anunta de pe acum una foarte buna in cazul suprafetelor protejate de fermieri prin intermediul tratamentelor aplicate.
„Cine a facut tratamente impotriva manei si a gandacului din Colorado are cartofi foarte mari si frumosi”, a conchis Elena Serban.

In ceea ce priveste cultura sfeclei de zahar, tot mai putina, ca suprafata, an de an, si a carei recoltare va incepe cel tarziu luna viitoare, specialistii DADR au estimat initial o productie medie 26-27 tone/ha de pe cele 2.029 ha cultivate in primavara.

Previziuni bune sunt si pentru cultura porumbului din judet, insamantat in aceasta primavara pe circa 8.500 ha. Productia medie estimata de DADR Brasov este 3.000 kg porumb boabe/ha.
Astfel, din toate aceste date reiese ca brasovenii pot fi linistiti in ce priveste iarna care vine. Sa speram ca datele furnizate de DADR Brasov sunt cele reale si nu ca pe vremea ceausista, cand la raportari cifrele se vedeau dublu, nu se stie din ce cauze.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.