Reacționarii revizioniști au reinventat: “Apărarea Carpaţilor”(!?)

Reacționarii revizioniști au reinventat: “Apărarea Carpaţilor”(!?)

Fericită este acea naţiune, care timp de un mileniu a avut protectorii săi. Noi, secuii, am fost gardienii graniţelor şi ai ţării noastre. Ne-am îndeplinit datoriile. Nu a fost vina secuilor sau a strămoşilor noştri că dintr-o dată graniţa ne-a fugit de sub picioare. Pentru noi ţara şi patria au rămas aceleaşi. În inima noastră liniile graniţelor sunt trasate la fel ca acum 1.000 de ani.(!?!) Această graniţă o apărăm şi acum, chiar dacă numai noi credem în ea.(!?!)  Suntem cu toţii gardieni, chiar dacă vrem sau nu să recunoaştem asta”!

Nu vi se par halucinante asemenea vorbe iredentiste, lansate public nu de mult de preşedintele iredentist al PPMT Harghita, Sorban Attila, laudandu-se că străbunicul, viceprimarul Clujului în momentul intrării Armatei Române a fost martor la incinerarea acestui simbol al sovinismului? Suferim şi astăzi din cauza Trianonului, dar este de datoria noastră să schimbăm  această stare”, a spus  iresponsabil si Patrubany Miklos, citat de itthon.ma.

Istoricul neromanțat al statuii: „Statuia originală” a fost realizată din lemn de un cioplitor local iredentist, vezi Doamne,”dăruită” apoi  de moşierul Lyka Dome sa fie pusa in oraş cu ocazia celei de-a… 85 zi de naştere a Împăratului Franz Joseph. (!!) Cum nu avea o „motivatie” s-a inventat si o falsa traditie, conform careia: văduvele şi orfanii de razboi să bată câte un cui în asa-zisa statuie în speranţa că le va merge mai bine…
În cadrul ceremoniei de… redezvelire, primul cui a fost bătut în numele Împăratului Franz Joseph de groful Bethlen Odon, care a donat cu această ocazie 1.000 de coroane.
Pentru ca nu s-a vrut sa fie relocata, la eliberarea Clujului in 1918, „statuia” cu un vadit mesaj revizionist a fost scoasa din centrul orasului – cu care nu avea nicio legatura -, reinstalarea ei fiind  mai apoi refuzată de majoritatea comunitatii!.
După 1989, reprezentanţii minorităţii maghiare au încercat să relanseze procedurile de ridicare a statuii, însă acest lucru, firesc, nu s-a realizat. Astfel, statuia a fost relocată în Ungaria, în localitatea Szilvasvarad. O copie fidelă a statuii de 6 metri,  a fost dezvelită si în Şoimeni in sperantza zilei cand sa fie readusa la Cluj!
Ce ar simboliza pentru revizionisti?Ordinul “Gardienii Carpaţilor” a fost instaurat – spune tot o … legenda inventată! –  de Principele Arpad, menirea lui fiind de a apăra pasurile şi cheile Carpaţilor de eventualii cotropitori. Desi Arpad n-a fost niciodata pe acolo…(Deak Andrei)

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.