Raul cel mic si Klaus cel mare

Raul cel mic si Klaus cel mare

0 59

„Mai, Mirceo, stau si ma gandesc ce blestem este pe capul poporului astuia de-a ajuns sa aleaga intre doua rele cum suntem noi”. Nu bag mana in foc, dar panseul are sansa sa fie cireasa din retorica discursului final al lui Traian Basescu la confruntarea cu Mircea Geoana. De miercuri, daca cele doua staffuri se opresc din alergatul unul de celalalt si se aseaza, in sfarsit, sa negocieze o intalnire intre cei doi. Care se bat, in ciuda mizei inflate extraordinar de filmuletul difuzat obsesiv pe toate canalele de televiziune, pentru locul doi.
Cum adica, locul 2? Pai pentru asta a cheltuit PD-L 175 de milioane de euro, cum suna ultima acuza a pesedistilor, prin vocea lui Bogdan Niculescu Duvaz? Ca sa ocupe locul al doilea? Oricat suna de paradoxal si de exorbitant in acelasi timp, daca cei doi ar suferi un puseu de sinceritate in momentul confruntarii, asta ar trebuit sa faca. Sa se zugraveasca pe sine drept raul mai mic. Sa accepte ca amandoi sunt doua rele pentru Romania; unul pe care tocmai l-am resorbit in versiunea lui cincinala, celalalt ceva mai indepartat, dar de care au grija sa ne aminteasca ranjetele din spatele lui Geoana. Niciunul n-ar trebui sa impinga falsul si tupeul pana la a pretinde ca detine solutii miraculoase pentru Romania, numai bune de pus in practica de echipa lui de competenti, numai oameni de bine, imaculati la conturi si la dosare.
Ma tem, insa, ca secunda de sinceritate va fi confiscata de palavrele obsesionale pe care cei doi le debiteaza de la inceputul campaniei. Paradoxul bataliei pentru locul 2 continua si in zona asta. Filmuletul care devoaleaza, pentru unii, latura bestiala a lui Traian Basescu ii asigura o paradoxala, dar necesara munitie in saptamana care urmeaza, dupa ce matrozul si-a consumat proiectilele referendumului in turul intai. Tocmai inregistrarea pusa pe piata pentru a-l discredita definitiv ii incarca magazie cu ghiulele de spart capul mogulilor din spatele, nu-i asa, insailarii video. Geoana, in schimb, nu va marsa pe filmulet, intrucat montajul nu s-a facut in studiourile PSD. Va rrrrarai, in schimb, plicticos pana la iritare despre agrrrrrricultura si cum va da el de mancare la 80 de milioane de romani dupa ce iese presedinte.
Asa ca unul va trage disperat in moguli si va ignora grosier temele zilei, celalalt va arunca cu mancare in populatie si va recita compulsiv din programul de guvernare cu care il incarca pe Iohannis, fara sa se fi asigurat ca bietul Klaus are si el o copie ca sa stie ce are de facut dupa ce se instaleaza premier.
Batalia asta am vazut-o deja in detaliu la repetitii, asa ca nu am nicio asteptare de la ziua de miercuri sau care-o fi aia aleasa pentru confruntare. Raman la parerea ca, oricat de intens va fi tirul tragerilor, fiecare din cei doi are de jucat rolul raului cel mic. Un fel de Klaus cel mic si Klaus cel mare al lui Andersen adaptata pentru publicul romanesc, unde rolul ultimului e ocupat.
O partitura ingrata fata de arsenalul pregatit de ambii pentru clipa cand se vor vedea din nou fata in fata.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.