Raport cutremurător pentru România al celei mai cunoscute organizații anticorupție din lume

Raport cutremurător pentru România al celei mai cunoscute organizații anticorupție din lume

1 211

Raportul Transparency International publicat astăzi consemnează prezența României în top 3 al celor mai corupte țări din Uniunea Europeană, pe același neonorant loc cu Ungaria și Bulgaria. Raportul mai certifică faptul că analiza actuală asupra corupției din România relevă același grad de corupție existent anul 2012, conform Indicelui de Percepție a Corupției (CPI), publicat astăzi. Toată lupta României cu corupția endemică ce a măcinat țara timp de treizeci de ani a fost zadarnică. Perioada Kovesi din istoria anticorupției românești a fost irelevantă pentru percepția europeană a acestui fenomen toxic pentru societatea românească. Organizația apreciază că exacerbarea acestui fenomen a avut loc în ultima perioadă, dominată de pandemia COVID19.

”Corupția persistentă slăbește sistemul de sănătate și contribuie la regresul democrației, pe fondul pandemiei de COVID-19,, consemnează raportul renumitei organizații international de evaluare a gradului de respectare de către țările UE a criteriilor de legalitate impuse prin tratatele de aderare.   

Raportul Tranparency Internațional mai demonstrează faptul că statele care au un punctaj bun CPI sunt cele care investesc sume importante în sistemul de sănătate publică și nu sunt dispuse să încalce normele de drept și să permită dezvoltarea corupției în spatiul medical national.
Între punctajul realizat de respectiva organizație internatională și gradul de corupție al unei țări în vremurile pandemiei coronavirale este o strânsă legătură, țările cu cel mai mic punctaj fiind și cele care au înregistrat un înalt grad de corupție în domeniul achizițiilor publice pentru echipamente medicale și medicamente în pandemie.
Punctajul este întocmit cu ajutorul experților, organizațiilor și mediilor de afaceri, complet independente.

România împarte pentru prima dată ultimul loc cu Ungaria și Bulgaria, având 44 de puncte.
Punctajele sunt cam similare cu cele din 2019, deci situația actuală și recrudescența corupției în România este consistentă cu cea din ultimii opt ani. Bulgaria însă a recuperat un punct (sic!) față de anul 2019.  
,,Lipsa de transparență în achizițiile publice, subfinanțarea sistemului medical, lipsa unor măsuri consecvente pentru digitalizarea proceselor administrative sunt probleme constante la nivel național care s-au accentuat în contextul pandemiei COVID-19. Raportul Curţii de Conturi privind achizițiile derulate pentru combaterea pandemiei au arătat grave deficiențe atât în administrația locală cât și cea centrală,,, se arată în raport

De asemenea ,,Practicile corupte din companii, care la nivel declarativ își asumă politici de integritate, au fost de natură a afecta credibilitatea mediului de afaceri, iar campaniile de cosmetizare a imaginii au avut ca efect reducerea vigilenței publice.
Societatea românească și-a pierdut semnificativ aplombul în a sancționa corupția și lipsa de integritate ca flagel general și s-a manifestat mai degrabă secvențial,, susține raportul Tranparency Internațional.

Transparency International Romania reiterează faptul că este nevoie de o implicare constantă a tuturor reprezentanţilor societăţii, de la clasa politică, instituţii publice, la mediul privat şi cetăţeni, fiecare având rolul şi responsabilitatea sa în combaterea corupţiei.
Acest aspect este o recomandare pentru mediul de afaceri, cetățeni și organizații nonguvernamentale, să se implice în desfășurarea de acțiuni anticorupție și antifraudă, alături de organismele coercitive abilitate legal, care au eșuat în această luptă cu corupția endemică din România.

Libiu Mateescu

COMENTARII

  1. Ce-i „cutremurător”, Mateescule? Neuronul tău? Ce-i cu titlul ăsta de „EVZ”, de „CanCan”, de….?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.