PSD-ul cu o nouă surpriză legislativă – cei cu panouri fotovoltaice „pot...

PSD-ul cu o nouă surpriză legislativă – cei cu panouri fotovoltaice „pot vinde curentul” în …surplus!!

Posibilitatea de a vinde energia electrică, o procedueă ce funcționează de mai multe decenii în vestul Europei, este reglementată de Parlament și a devenit operabilă și pentru români.
Procedurile prin care românii care au panouri fotovoltaice pot vinde energia electrică în surplus în reţeaua naţională au fost mult simplificate, printr-un act normativ promulgat recent.
Se elimină obligativitatea autorizării ca producător, iar comercializarea de energie electrică din astfel de surse regenerabile este scutită de taxe.
Potrivit documentului, fiecare consumator casnic poate stoca şi vinde energia electrică produsă în propria gospodărie, din surse regenerabile.
Aşadar, cetăţenii care deţin panouri fotovoltaice, de exemplu, vor putea vinde energie şi către vecini.

La altii procedura este ridicată la …strategie de stat
Vom arata doat exemplu Frantei care au aplicat sistemul inclusiv producătorilor de agent termic (încălzire), care să-au medernizat centralele prin includerea de turbine performante. Aburul rezultat din procesul producerii energiei electrice, era distribuit in cartire pentru încalzire. Astfel se evita producția de energie în centrale atomice, precum și utilizarea acestui surplus în orele de vârf.
La noi, se încearcă recuperarea timpului pierdut, dat și încurajarea celor care au disponibil sa poată revinde această energie. Consumatorii producători sunt scutiţi de plata tuturor obligaţiilor fiscale atât pentru energia pe care o produc pentru autoconsum, cât şi pentru cea pe care o vând furnizorilor.
Deputatul PSD, Iulian Iancu,  preciza că pe baza acestui proiect de lege, consumatorul devine un element important în piaţa de energie din România.
Iulian Iancu: Vom avea mii, zeci de mii, sute de mii, de mici producători. Din cauza blocării succesive din partea finanţiştilor, care nu au înţeles aportul la bugetul de stat pe care îl aduce acest mic motor economic, au blocat sistematic, neînţelegând importanţa impactului asupra consumatorului.
Proiectul de lege a fost susţinut de toate grupurile parlamentare.

Această lege vine să armonizeze legislaţia ţării noastre cu cea a Uniunii Europene în materie de energie, prin atribuirea statutului de producător consumatorilor de energie electrică din surse regenerabile.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.