PSD si ALDE noi propuneri pentru Programul de guvernare

PSD si ALDE noi propuneri pentru Programul de guvernare

0 239
​Noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE a fost publicat pe site-ul Parlamentului, acesta continand 278 de pagini. Atat programul de guvernare, cat si noul guvern condus de Viorica Dancila vor fi votate luni, in plenul reunit. Fata de programele precedente, acesta nu mai contine teremene limita.

Din prevederile programului:
– Guvernul va propune scaderea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019
– Până la 1 iulie 2018 va fi făcuta publica strategia de reorganizare a instituțiilor statului
– vom înființa un Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). Acesta va fi alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăși 10 mld euro
– propunem creșterea alocării de bani la 1.400 lei/luna/persoană pentru cazarea în locuințe, cămine, pensiuni pentru bătrâni administrate privat, începând cu 2019
– Creșterea indemnizatiei sociale minime la 640 lei de la 1 iulie 2018, de care vor beneficia în special cei care au lucrat în agricultură și pentru care cooperativele 26 la care au lucrat înainte de 1989 nu au plătit contribuții, va duce la cresterea veniturilor a peste 1 milion de pensionari
– Salariul minim net va crește anual cu 100 lei, astfel încât în 2020 acesta să fie mai mare decât echivalentul a 300 euro. Se va introduce salariul minim pentru cei cu studii superioare. Acesta se va majora, anual, cu 150 lei, net.
– Cel târziu la 1 martie 2018 vom aduce modificări legislative, astfel încât să reușim îmbunătățirea reglementării pieței metalelor prețioase si pietrelor prețioase, in scopul reducerii substanțiale a evaziunii fiscale în acest domeniu
– punctul de pensie va crește în următorii 3 ani, astfel: în 2018 punctul de pensie va fi 1.100 lei, în 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, în 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei.
– o restabilire a echității considerăm noi că reprezintă continuarea impozitării suplimentare a profiturilor obținute din extracția de gaze și prin adoptarea noii legi a redevenţelor
– Începând cu 2019 propunem extinderea neimpozitării venitului și pentru medici.
– impozitul pe terenul agricol lucrat să fie eliminat, concomitent însă cu dublarea impozitului pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv
vom elimina impozitul pe dividende (fara termen de aplicare)
– Familiile vor fi încurajate să aibă și să crească cât mai mulți copii prin acordarea a 1.600 – 1.800 lei/an pentru fiecare copil. Acesti bani vor fi dați doar pentru copiii care au cel mult 10% absențe nemotivate.
Vom majora plafonul pentru plata TVA de la 220.000 lei, în prezent, la 300.000 lei.
– Începând cu 2018 vom emite titluri de stat pentru populație, în moneda locală. Perioada va fi cuprinsa între 5 și 20 ani. Dobândă anuală mai mare de 4%.
– Vom analiza oportunitatea reintroducerii impozitului pe venitul global (IVG) la nivelul persoanei fizice. Implementarea acestui mecanism fiscal se va face prin intermediul sistemului informatic integrat, organizat la nivelul ANAF, ceea ce va permite eliminarea risipei de timp din partea contribuabililor. În cadrul acestui impozit, veniturile mai mici de 2.000 lei/luna vor fi scutite și, totodată, se vor introduce mai multe deduceri care să încurajeze economisirea, investițiile și creșterea standardelor de sănătate și educație pentru populație.

 Coalitia de guvernare promite ca va modifica legea Insolventei, astfel incat o firma sa nu poata ramane in faliment mai mult de 2 ani sau daca nu-si respecta planul de conformare pe o perioada mai mare de 6 luni, potrivit programului de guvernare propus de premierul desemnat, Viorica Dancila.
In plus, se are in vedere modificarea Legii 31/1990 astfel incat o persoana sa nu mai poata infiinta „o societate un anumit numar de ani dupa 2 insolvente”.Potrivit acestui program, publicat pe site-ul Camerei Deputatilor, se intentioneaza constituirea unei structuri in cadrul ANAF „pe tematica firmelor cu pierderi continue (peste 3 ani la rand), companiilor care au cifra de afaceri nula si a creditelor acordate de actionarii privati propriilor firme cu pierderi, precum si consolidarea Directiei de Preturi de Transfer din aceeasi institutie”.„Vom aduce modificari legislatiei, astfel incat firmele cu capital negativ sa-si reintregeasca capitalul si ANAF-ul sa fie imputernicit cu urmarirea indeplinirii acestei conditii”, se mai arata in documentul citat.
Justiție, penitenciare, integrare socială, finanțare
Programul de guvernare PSD-ALDE pe care urmeaza sa il implementeze cabinetul Vioricai Dancila are mai multe obiective la capitolul justitie, printre acestea „Cartierul pentru Justitie” sau alocarea de fonduri pentru sistemul de penitenciare, insa nu mentioneaza lupta anticoruptie.
O parte dintre obiectivele de la capitolul Justitie:
– Implementarea  la  nivel  național  a  proiectului  Dosarul electronic
– Realizarea proiectului “Cartierul pentru Justiție – Justice District” din București pentru a soluționa problema lipsei spațiilor necesare instanțelor și parchetelor din capitală, CSM, Inspecția Judiciară, INM și MJ, în cadrul  unui  proiect  de  reabilitare  urban derulat  în  parteneriat  cu  Primăria Capitalei și ministerul Culturii.
– Alocarea de fonduri naționale și europene, pentru finanțarea infrastructurii de penitenciare.
– Consolidarea  sistemului  de  probațiune  ca  formă  de diminuare a populației din penitenciare.
– Aplicarea Strategiei de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, elaborată pentru perioada 2015-2019.
– Operaționalizarea Institutului Român de Criminologie
– Consolidarea  capacității  instituționale  a  Consiliului Superior  al  Magistraturii,
– consolidarea  Inspecției  Judiciare, instituții  chemate  să  vegheze,  în  același  timp,  la  respectarea  independenței sistemului  judiciar,  dar  și  la menținerea  integrității,  profesionalismului, imparțialității și responsabilității magistraților, condiții esențiale pentru un act de justiție de calitate și eficient.
– extinderea  numărului  de  instanțe  specializate  în  materie comercială de la 3 (Cluj, Pitești și Târgu Mureș) la 15, respectiv în  București,  de  regulă  în  reședințele  de  județ  în  care funcționează  curți  de  apel,  instanțe  unde  își  vor  desfășura activitatea judecători specializați,
– înființarea  unei  instanțe  pilot  în  materie  de  contencios administrativ și fiscal care să funcționeze în capitala țării

Luand in calcul progresele Romaniei si atingerea benchmarkurilor, reperele inițiale ale MCV, Guvernul și CE vor coopera pentru ridicarea MCV în mandatul actualei Comisii.
O referire la lupta anticoruptie este facuta ceva mai devreme, intr-un alt capitol al programului de guvernare, cand este mentionat Mecanismul de Cooperare si Verificare: „Continuarea  demersurilor  de  finalizare  a  Mecanismului  de  Cooperare şi Verificare,    prin    internalizarea    procesului    de    monitorizare    a condiţionalităţilor din cadrul său, prin promovarea activă în dialogul cu interlocutorii  europeni  a  progreselor României în  materie  de reformă a justiţiei şi combatere a corupţiei.”

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.