Proiectele publice sub lupa Finantelor

Proiectele publice sub lupa Finantelor

0 128

Dupa ce ani de zile puterea centrala se uita in alta parte atunci cand primarii sau consiliile judetene cheltuia cu nemiluita si fara nici o noima banii tarii finantele s-au trezit promitand masuri ferme.
Astfel Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va crea o unitate care se va afla sub coordonarea directa a ministrului si care va monitoriza desfasurarea proiectelor finantate din bani publici, a declarat la inceputul lunii secretarul de stat in MEF Eugen Teodorovici.
„In maximum doua saptamani, vom modifica Hotararea de Guvern care reglementeaza activitatea ministerului si vom include crearea unei unitati care sa monitorizeze proiectele din bani publici pe criteriul sustenabilitatii economice”, a declarat Teodorovici.
„De exemplu, daca un minister ne cere o suma pentru un proiect, ii putem aloca initial 80% din fondurile cerute si, pe masura ce acesti bani sunt cheltuiti, institutia isi poate trage si restul pana la 100%”, a adaugat el.
Secretarul de stat a precizat ca analiza s-ar putea face la nivelul agregat al bugetului, presupunand alocarea banilor in functie de proiectele prioritare.
Teodorovici a mai spus ca monitorizarea va viza in prima faza proiectele care implica sume mari, inclusiv cele care au finantare de la institutii financiare internationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeana de Investitii (BEI).
Daca MEF va face si aceasta treaba, ne intrebam – de ce mai este tinuta in functiune, una din cele mai blande institutii – Curtea de Conturi?
Poate ca, specialistii MEF, dupa ce se vor uita prin contractele incheiate s-au in curs de executie si vor mai capata ceva experienta, ne vor spune si noua de ce la Brasov s-au luat credite pentru diferite proiecte si nu s-a apelat la finatare din fondurile puse la dispozie de Comunitatea Europeana. Noi stim vrem sa vedem daca si MEF stie sau afla. Asteptam!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.