Proiect AJOFM Brasov la final

Proiect AJOFM Brasov la final

0 54

Proiectul iniþiat la inceputul anului de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), purtand titlul “ªansa unui nou început”, a ajuns la ora bilantului.
Astfel, 300 de someri brasoveni de lunga durata, cum sunt ei catalogati la agentie, au beneficiat de acest program, fiind informaþi, consiliati si ajutati sa se reorienteze profesional.

Din pacate, doar 40 dintre acestia au participat la cele doua cursuri de formare profesionala organizate in cadrul proiectului, respectiv unul de sudor si unul de operator masini cu comanda numerica, dupa cum am aflat de la AJOFM Brasov, si chiar si din acestia au mai ramas cativa pe drum, din diferite motive.
Iar dintre cei care au absolvit cursurile de recalificare, doar sase au reusit sa se angajeze in domeniul in care s-au recalificat, alti doi primind promisiuni in ceea ce priveste un loc de munca.

“In momentul in care am initiat proiectul, cele doua meserii erau la mare cautare. Faptul ca doar sase persoane s-au angajat este o dovadã ca, la ora actuala, nu mai exista cerere pentru aceste calificari”, a explicat Anca Finichiu, directorul adjunct al AJOFM.
Bun, se poate sa fie asa. Dar daca tot esti angajat la AJOFM si ai oarece experienta, nu poti gandi in perspectiva, incercand sa nu dai banii pe cursuri de recalificare fara rost si perspectiva, ci sa organizezi din acelea cu meserii de viitor? Oare cunoasterea calculatorului nu inseamna viitor, mai de viitor decat a fi sudor, meserie invatata si practicata de zeci si zeci de absolventi ai unor scoli profesionale, de pilda?

E drept, proiectul “Sansa unui nou inceput” a fost unul PHARE, in valoare de 51.787 de euro, dintre care 46.408 de euro a fost finantare nerambursabila. Si ce, parca un oricare alt proiect cu mai mult viitor, bine fundamentat si lipsit de comoditate in intocmire ar fi fost respins?
Se mai poate aminti ca parteneri ai AJOFM la derularea acestui proiect au fost Centrul Regional de Formare Profesionala a Adultilor Brasov, care a derulat cursul de calificare pentru meseria de sudor, si Colegiul “Mircea Cristea”, care a derulat cursul de operator masini cu comandã numerica.
Nu sustin ca este rau ce s-a facut, dar daca tot faci un lucru, fa-l cat mai bine si mai folositor, tinand cont de perspectiva viitorului.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.