Profetul Avraam Iancu

Profetul Avraam Iancu

0 220

Am o veste buna si una mai putin buna. Chiar nasoala. Prima este ca, in calitate de provincie ce ne gasim – in acceptiunea geografica si institutionala a miticilor din Capitala – ne racordam totusi la teme centrale. Ultimul exemplu este o campanie de comentarii si forumuri lansata de revista Historia, care dedica articolele centrale din doua numere consecutive figurii lui Avram Iancu si perceptiei de care se bucura Craisorul Muntilor in imaginarul colectiv. „Avram Iancu, erou sau criminal?” se – si ne – intreaba provocator redactorii revistei in numarul precedent, pentru ca in actualul sa alatura figurile Craiului si Imparatului, intr-o incursiune incitanta in istoria habsburgica a Transilvaniei, a mitului bunului imparat si a luptelor lui Avram Iancu pentru recunoasterea identitatii natiei romane de catre Curtea Imperiala de la Viena. Austro-ungarii de atunci si maghiarii de acum sunt deopotriva responsabili de rememorarea acelor vremuri. Poate ca nu aveam parte de o trecere in revista atat de instructiva a evenimentelor sangeroase de la 1848 daca maghiarul Csibi Barna din Miercurea Ciuc n-ar fi insailat montajul spanzurarii in efigie a lui Avram Iancu in piata centrala a orasului de 15 martie, ziua maghiarimii de pretutindeni. Ungurul de la finantele ciucane, pedepsit cu detasarea in Apuseni si apoi la Bucuresti, pentru ca in final sa fie dat afara de la Finante, a fost cel care a generat dezbaterile pe tema aurei de criminal de lui Avram Iancu, care ar fi taiat cu sete in ungurime pe vremea cand lupta in armata imperiala. Nu-i vorba ca punerea in chestiune a istoriei sau istoriilor oficiale este intotdeauna o practica binevenita. Nu era nevoia ca istoricii redactori ai revistei sa astepte provocarea extremistului maghiar ca sa genereze dezbateri pe tema. S-antamplat, insa, si numele Csibi Barna va ramane o vreme asociat figurii lui Avram Iancu, pe filiera mediatica pe care se impun in spatiul public tot soiul de ciudati pe care televiziunea si ziarele ni-i baga in case.
Daca apreciem ca lectura unei anchete istorice este oricand binevenita, avem vestea buna de care pomeneam la inceput, intarita si de faptul ca si Brasovul este parte la analiza mitului. Cum o face este, insa, vestea rea. Una chiar cu iz infractional. Statuia lui Avram Iancu din zona Metrom a fost vandalizata. O replica locala a lui Csibi Barna a inlaturat literele de pe soclul statuii. Daca Csibi s-a filmat si n-a avut nicio retinere in a-si face publica fapta, ba chiar dimpotriva, autorul faptei de pe Carpatilor n-a lasat urme video. Nu si-a facut nici macar o poza in timp ce smulgea – sau ciocanea – literele.
Semn ca n-are de revendicat nimic. Nu pare sa fie vreun contestatar al istoriei oficiale si a erorilor ei de perceptie ci doar un idiot cu iz penal.
Chiar si-asa ar merita sa alimenteze speculatia ca este un june maghiar care a protestat impotriva abrogarii tacite a articolului din Legea Educatiei care prevedea predarea istoriei si geografiei in limba maghiara Macar se gaseste vreun ziar care sa dedice mai mult spatiu acestui incident – nesemn-ificativ – spun parlamentarii pedelisti care l-au comis, jugnitor si parsiv – asa cum se plang multe voci de la UDMR.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.