Procurorii DNA au dispus: Nelu Iordache pe drumul arestului; pentru inceput 24...

Procurorii DNA au dispus: Nelu Iordache pe drumul arestului; pentru inceput 24 de ore!!

0 204
Procurorii DNA au dispus: Nelu Iordache pe drumul arestului; pentru inceput 24 de ore!!
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, sambata, retinerea lui Nelu Iordache pentru 24 de ore, urmand a fi prezentat Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare pentru 29 de zile, informeaza un comunicat DNA, publicat pe site-ul institutiei.    Ce se precizeaza in document: Procurorii au dispus extinderea cercetarilor si punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul Nelu Iordache, administrator al SC ROMSTRADE SRL, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: – schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, in forma continuata, – delapidare, in forma continuata, – folosirea cu rea credinta a creditului societatii, in forma continuata, – fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (27 acte materiale), – spalare de bani.
  • Inculpatul Nelu Iordache, in calitate de administrator al firmei SC ROMSTRADE SRL, a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 25.000.000 lei, bani incasati in vederea proiectarii si executiei lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac – Arad, lucrarea fiind finantata in proportie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.
  • Cea mai mare parte, si anume 9.724.780 lei din suma destinata pentru constructia autostrazii, a fost folosita pentru achitarea unor datorii ale societatilor in care era direct interesat, plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada.
  • O alta parte din bani, si anume 9.861.000 lei, au fost retrasi in numerar cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare cumparare fictive. Inculpatul Iordache Nelu a falsificat personal 7 dintre aceste contracte.
  • In ceea ce priveste alte 20 de operatiuni comerciale ce nu au legatura cu proiectul construirii autostrazii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajati ai SC ROMSTRADE SRL sa falsifice documente justificative.
  • Banii au fost folositi fie pentru rambursarea de dobanzi si comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiti cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni, precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie, a unui complex in comuna Adunatii Copaceni. Toate aceste plati nu au legatura cu proiectul de constructie a autostrazii.
  • Pentru a disimula adevarata provenienta a banilor utilizati pentru platile sus mentionate, invinuitul Nelu Iordache a trecut acesti bani, pe baza unor facturi care atestau operatiuni fictive, prin firmele administrate de complicii sai. Apoi banii s-au intors cu explicatia "plata eronata" sau "plata nedatorata" in contul SC ROMSTRADE SRL deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii.
  • Activitatea infractionala a fost desfasurata cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, in baza unor intelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrazii, le-au stornat si au restituit, de regula in aceeasi zi, sumele de bani la SC ROMSTRADE SRL, in alt cont, cu explicatia de plata eronata sau necuvenita.
Tribunalul Bucuresti a decis duminica arestarea preventiva pentru 29 de zile a omului de afaceri Nelu Iordache, acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie de fals in inscrisuri sub semnatura privata si delapidare in legatura cu derularea de catre firma sa, SC Romstrade SRL, a unui contract cu fonduri europene, anunta Agerpres.
Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.  

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.