Problema gunoaielor brasovene

Problema gunoaielor brasovene

0 159

In unele parti ale orasului s-au amenajat platforme pentru pubelele de resturi menajere, dar in cadrul lor fiintand si pubele pentru deseuri selectate, cum ar fi plasticul, hartia/cartonul si sticla. Nu am vazut asemenea pubele destinate si carpelor, panzeturilor, hainelor vechi.
Teoretic aceste amenajari sunt perfecte, in stil montan la poale de munte. Teoretic sunt prevazute si cu lacate, dar, pierzandu-se probabil cheile, acestea au ramas, in cel mai bun caz, decor pe belciugele portitelor acestor amenajari. Ca asa-i romanul.
Asa ca aceste platforme, bine gandite in fond, arata vraiste cu toata mizeria posibila, si le poti detecta de dupa coltul blocului datorita mirosului de urina si fecale, donate gratuit comunitatii de tiganii scormonitori.
Pe deasupra, nu trebuie sa ascundem faptul ca romanasii nostri, cu mai multe sau mai putine pretentii sociale, nici nu se zbuciuma sa selecteze din casa deseurile, completand vraistea de multe ori imputita, ba chiar adaugand tot felul de resturi de constructii si amenajari, etc.

In zonele in care nu sunt amenajate asemenea platforme, prea moderne pentru o cultura de televizor, domneste mizeria care-ti scoate parul din nas. Cu toate ca se ridica, in general, la timp gunoaiele, pubelele se umplu repede, dar sunt rapid golite pe jumatate de haitele de oameni ai strazii si alti cautatori de minuni imposibile, ce se scoate din pubele fiin lasat cu nepasare langa acestea. Cunoasteti prea bine aspectul. Mai este nevoie sa-l descriu?
Ma intreb numai de ce aceste locuri de depozitare ale deseurilor nu sunt modernizate si ele.

„Populatia este inca deficitara la capitolul colectare selectiva, acest lucru reflectandu-se si la platformele de precolectare ale deseurilor. (… ) Cu sprijinul Politiei Comunitare am demarat, incepand cu anul 2008, un control permanent, chiar panda, la toate platformelede precolectare, fiind aplicate pana in prezent peste 500 de amenzi”, declara un responsabil al unei firme de salubritate.
Imi place acest tip visator, cu masurile lui de constrangere! In zilele noastre, pana si copiii de gradinita au invatat sa fenteze niste legi semanand cu un castel de nisip, asa ca gunoaiele, neselectate, ajung dupa ce este fentat omul acela pus de paza si de amenzi.

Iar pana nu se va umbla la constiinta omului, printr-o adevarata educare pe toate caile, mizeria va continua pe toata piramida tarii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.