Principalele partide brașovene înfrânte la parlamentare

Principalele partide brașovene înfrânte la parlamentare

1 358

Acum mai bine de patru ani PNL Brașov pierdea lamentabil alegerile în fața PSD la 15 procente!!, un rezultat nemaîntâlnit la Brașov după Revoluție. Nu au existat niciun fel de scuze. Adrian Veștea devenise președintele Consiliului Județean, iar organizația deținea primarul municipiului și 2/3 din primarii județului, deși era în degringoladă după disoluția organizației județene sub loviturile DNA. Au fost vremurile Dragnea cu ofertele electorale de nerefuzat ale PSD. Aeroportul încă nu fusese reactivat ca armă electorală eficientă, după arestarea lui Căncescu de către DNA Brașov. Acum o lună însă, pierderea nepermisă a alegerilor parlamentare în fața nou-venitului USR-Plus nu este justificabilă nici atât. Nu mai poate fi vorba de nerealizările PNL în județ și de înfăptuirile USR-Plus la Primărie, după doar cîteva luni de mandat de primar al lui Allen Coliban. Explicațiile eșecului trebuie căutate în altă parte. La listele cu candidați.

Mobilizare useristă versus aroganță liberală
În vreme ce tandemul Coliban-Benga a funcționat perfect și la alegerile parlamentare, primarul Coliban sprijinind eforturile electorale ale partidului, iar electoratul marxist-progresist mobilizându-se din nou exemplar, liberalii brașoveni au intrat în zodia aroganței infantile. Au crezut că dacă au câștigat localele musai să câștige și parlamentarele, că așa spune la teorie (sic!. Și atunci și-au permis să promoveze tot felul de înșurubați din exterior pe listele liberale, în special capul de listă la Cameră și numărul doi la Senat. Aceștia nu aveau până recent nimic în legătură nici cu liberalismul nici cu performanța electorală. Dar cum la liberali eșecul înseamnă experiență…

Ionuț Banciu, un minus de la Plus pentru liberali
Este vorba bineînțeles de Ionuț Banciu, membru al PNL doar de anul trecut, dinainte de alegerile locale. Infiltrat din zona Plus, în partidul lui Cioloș fiind măruntul consilier al unui mărunt secretar de stat, Banciu a venit la liberali brusc pe postul de candidat la primăria Zărnești, unde a obținut un scor de tot râsul. Din postura de înfrânt lamentabil la aceste alegeri reapare la fel de brusc cap de listă la Camera Deputaților, suspectat de colegii săi ca fiind un om al sistemului, sau pentru sistem?? Nu se știe exact. A fost impus probabil pe această poziție prin ordin de zi pe unitate, iar liderii brașoveni ai PNL s-au conformat întocmai. Celălalt nou venit este unul Ciprian Sterpu, care a pierdut și el alegerile pentru primărie la Săcele, dar i s-a conferit imediat locul doi pe listele liberale la Senat. Povestirile despre oamenii noi, capabili, luptători cu tăietorii de păduri, născuți sau preluați de guvernul Cioloș în ultima lună de mandat ca să inițieze precipitat o lege în domeniu, nu suscită altceva decât zâmbete ironice și scepticism îndreptățit.

Parașutați pe prima poziție, un fetiș pentru liberalii brașoveni
Cum capul de listă trage lista și imprimă rezultatul, Banciu a diminuat serios opțiunile electoratului liberal brașovean, consternat de alegerea PNL pentru a deschide principala listă a alegerilor parlamentare, cea a deputaților. În urmă cu patru ani, pe aceeași poziție a listei deputaților liberali brașoveni a fost impusă printr-o procedură asemănătoare de către George Scripcaru prințesa cartofului din Țara Făgărașului, necunoscuta Mara Mareș, ceea ce a dus la rezultatul catastrofal la alegerile generale din 2016. Iată de ce USR-Plus a câștigat la mustață alegerile parlamentare la Brașov, obținând totuși același număr de parlamentari ca PNL.

Manipulare și tranzacționare la pesediștii brașoveni

Despre PSD Brașov nu putem să constatăm decât că nu se dezminte și înregistrează mereu cu 10-13 procente sub media pe țară. Alegerile parlamentare din 2020 au parașutat-o la social-democrații brașoveni pe Ana Loredana Predescu din județul Vâlcea, care stă în București și are doi copii cărora le dedică full-time toată atenția. Cu ce-o fi recomandând-o acest aspect pentru candidatura parlamentară la Brașov este neclar. Se dă specialistă în management, sau așa ceva. Spune că a fost invitată pe lista deputaților la Brașov. Nimic mai departe de adevăr, de fapt o minciună sfruntată. Ea a fost înșurubată de Dunca pe poziția a doua la ordinul lui Ciolacu, condiție sine qua non pentru a rămâne președinte la PSD Brașov, având în vedere rezultatele proaste de la locale, și pentru a deschide lista la Senat. A sacrificat-o în schimb pe Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene la sfârșitul mandatului guvernului Dăncilă. Atunci aceasta intervenise și la Dragnea și la Dăncilă pentru rămânerea lui Dunca în funcția de președinte de partid. Avînd în vedere caracterul individului, am spune că a făcut o gravă eroare atunci, ceea ce a costat-o mandatul de deputat acum.

Portocaliul Rasaliu, colacul de salvare pentru PSD
Alegerea lui Marian Rasaliu cap de listă la deputați era inevitabilă în 2020, fiind singurul cu o brumă de imagine publică, cea a lui Dunca fiind compromisă demult. Asta și datorită subordonării față de Scripcaru, aspect detaliat des de presa brașoveană, dar și pentru desconsiderarea organizației de pensionari a PSD și a pensionarilor în general. Este de mirare că au obținut doar cu 10% sub media pe țară a partidului, având în vedere listele de candidați prezentate. La Senat deja scăpase de doctorul Florin Orțanu de pe listă, împingându-l să candideze la primărie, tocmai pentru a eșua și a nu mai putea ridica pretenții la alegerile parlamentare. L-a și sprijinit în eșecul respectiv inactivând organizația taman în campania electorală, cu mici excepții. Compromite și elimină-ți rivalul este una din regulile nescrise ale mizeriei din politica românească.

Partidele balama cu balamalele rupte
În raport cu partidele mici și șantajiste, nu avem decât a aprecia orientarea electoratului brașovean și național, anume de a elimina în sfârșit partidele balama de tipul ProRomânia-Alde, PMP și alte suveici ce alterează viața politică. Acestea au subzistat în Parlament doar pentru a conspira în toate coteriile guvernării de după 1989, fără vreun beneficiu pentru popor. UDMR încă mai infestează Parlamentul, cu ce trocuri mizerabile s-a văzut la negocierile pentru formarea guvernului Cîțu. La Brașov nu a fost niciun neajuns faptul că cele trei partide balama nu au ajuns în Parlament, având în vedere indivizii deplorabili care le-au mobilat listele parlamentare. Mihai Mohaci, Mihai Costel și Attila Kovacs (de la UDMR), sunt tot atâtea personaje care părăsesc scena politică brașoveană fără ca cineva să le simtă lipsa.

AUR-ul lui Ghiță controversat la Brașov
 AUR a intrat în Parlament cu un scor fabulos dar la Brașov nu a fost foarte apreciat, obținând doar un post de deputat prin Francisc Tobă. Contestat pentru că ar fi participat la represiunea armată de la Revoluția din 1989 la Sibiu, a fost invalidat de AUR pe liste, fără succes însă. Acest partid naționalist-extremist subcultural coordonat de Sebastian Ghiță nu are reprezentare parlamentară la Brașov, un aspect pozitiv dealtfel. Ni l-a lăsat însă pe Tobă, în loc să promoveze un om cinstit și un adevărat patriot, iar acum brașovenii nu știu ce să facă cu el.

Pentru restul este nevoie de o lupă
Ecologiștii nu au obținut ca de obicei nimic la parlamentarele brașovene ca și la locale. În 2016 obținuseră un rezultat bun la alegerile locale, care s-a dezintegrat ulterior din cauza fricțiunilor interne și care au degenerat în excluderi și procese. În 2020 nici nu au existat în schema posibilităților relevante pentru intrarea în Parlament. Despre alte partide minuscule nu are rost vreun comentariu, chiar dacă PNȚ-CD ar fi meritat mai mult. PRM-ul nu mai există după dispariția din politică și din viață a regretatului senator patriot Nicolae Iorga. Una peste alta, pandemia a compromis întreaga campanie electorală, care s-a limitat doar la inepțiile, lăturile și minciunile sfruntate deversate de candidați și partide pe site-uri și pe rețele de socializare. Sperăm peste patru ani la ceva cât de cât articulat și substanțializat în campania electorală.

Libiu Mateescu    

COMENTARII

  1. HAI CU DESFIINȚAREA TOTALĂ A CIUMEI ROȘI DIN RRRUMÂNISTAN. Să rămână pesediști, votanți pesediști și aliați de-ai lor exact câți am botezat eu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.