Primul semn de iarna al echinoctiului de toamna

Primul semn de iarna al echinoctiului de toamna

0 207

Primele temperaturi sub zero grade din aceasta toamna s-au facut simtite in judetul Harghita, la Miercurea Ciuc, si in judetul Covasna, la Intorsura Buzaului. In cele doua localitati s-a inregitrat si bruma la sol, tot pentru prima oara in aceasta toamna. Termometrele din orasul covasnean Intorsura Buzaului au coborat, ieri dimineata, la minus un grad, zona fiind cunoscuta pentru temperaturile scazute inregistrate de-a lungul timpului.
Vremea rece va continua cel putin pana maine, iar luna septembrie va avea temperaturi mai scazute fata de ceea ce s-a intamplat in ultimii ani.

Reprezentantul statiei meteo din zona Intorsura Buzaului, Ciprian Bularca, a declarat, ieri, ca intre orele 4,30 si 5,30 termometrele au aratat minus 0,90 – minus un grad, acesta apreciind ca astfel de temperaturi vor mai fi inregistrate si in urmatoarea perioada, cand zilele vor fi senine si nopþile reci.

Pentru localnicii din zona astfel de temperaturi sunt obisnuite, orasul Intorsura Buzaului fiind cunoscut si sub numele de „mica Siberie”. Denumirea vine de la temperaturile extrem de scazute care se inregistreaza pe durata iernii, mai ales la sfarsitul lunii decembrie si in ianuarie.

Iata, ca exemplu, cum in urma cu aproape patru ani, oamenii din Intorsura Buzaului au simtit pe pielea lor temperaturi de pana la minus 37 de grade Celsius, intr-o noapte de februarie. Adica scuipai si pana jos ingheta. Momentul a fost inregistrat drept cea mai geroasa noapte din istoria statiei meteo din zona, inaugurata in 1939.

Si in judetul Harghita, la statia meteo din Miercurea Ciuc, s-au inregistrat temperaturi sub zero grade Celsius ieri dimineata. In cele doua localitati s-a inregistrat si bruma la sol, tot pentru prima oara in aceasta toamna.

Nici astazi, maine si chiar miercuri situaþia atmosferica nu se schimba semnificativ. Va fi o zi de toamna frumoasa, cu mult soare, dar cu o dimineata mai rece decat cea de duminica. In depresiunile din estul Transilvaniei temperatura se apropie de zero grade si nu este exclus sa se depuna bruma. Maximele, si ele modeste, se vor incadra intre 19 -20 de grade in nordul Moldovei si in depresiunile din estul Transilvaniei si 25 de grade in Campia de Vest. Dimineata sunt conditii de ceata, in special in zonele joase, dar ea se va ridica odata cu rasaritul soarelui.

Cine va vizita Bucurestiul in aceste zile, va gasi aceeasi vreme insorita, cu o dimineata rece cu numai 8 grade, poate si mai putin la periferie. Vantul calm si soarele prezent toata ziua va permite o crestere de pana la 22 de grade la amiaza.
Maine, masa de aer rece incepe sa se retraga. Dar incalzirea nu este spectaculoasa, sunt cam cu 2 grade in plus la valorile din timpul zilei. La amiaza vor fi intre 22 si 25 de grade in regiunile extracarpatice si in centrul tarii si 25-27 de grade in vest: 26 de grade la Timisoara si 27 la Oradea. Norii si ploile raman departe de noi, asa ca predomina vremea insorita.

Pana joi, vremea va fi intr-un proces de incalzire usora si treptata. In multe zone din tara temperatura va trece din nou de limita climatologica de vara, adica de 25 de grade.

Oricum, luna septembrie va fi mai racoroasa in comparaþie cu ultimii ani. Acest lucru se datoreaza circulatiei atmosferice dinspre Rusia europeana, care a adus o masa de aer mai rece. Masa de aer a ocupat aproape toata tara, cu exceptia regiunilor vestice, adica Banat, Crisana si o bunã parte din Maramures, aflate oarecum la adapost.
Si sa nu uitam, stimati cititori, de culorile minulescianului echinoctiu de toamna, care se va petrece la noapte, o noapte la fel de lunga cum este si ziua, aceasta urmand sa scada pana va ajunge pitica rau pana inspre sfarsitul lui decembrie, cand ne va imbia solstitiul de iarna cu perspectiva primaverii din sufletul si simtirile Naturii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.