Primavara Poetilor ajunge la Brasov la sfarsit de martie (II)

Primavara Poetilor ajunge la Brasov la sfarsit de martie (II)

0 184

Evenimentele din acest an ce se vor desfasura cu ocazia festivalului de cultura „Primavara poetilor” vor incepe la Paris si se vor incheia pe meleaguri autohtone, la Brasov.
Pe intreaga perioada a lunii martie, de la 3 martie la 31 martie 2009, va avea loc expozitia de fotografii „Portrets de poetes”, la Saint-Quentin-en-Yvelines. Vor fi prezentati cronologic, poeti de limba franceza, de la clasicul Louis Aragon, pana la cel mai tanar poet, Linda Maria Baros
Pe data de 7 martie 2009, va fi lansata antologia intitulata „Des soleils différents”,
la Biblioteca din Honfleur, Basse-Normandie, Librairie Hémisphere, Caen. Este vorba despre o antologie bilingva de poezie si proza romaneasca ce va cuprinde fragmente din opera unor scriitori romani: Gabriela Adamesteanu, Stefan Agopian, Linda Maria Baros, Ruxandra Cesereanu, Rodica Draghincescu, Letitia Ilea, Florina Ilis, Doina Ioanid, Florin Lazarescu, Dan Lungu, Simona Popescu, Lucian Dan Teodorovici, Florin Iaru, Stelian Tanase
In seara de 11 martie, va avea loc o seara de poezie romaneasca, pentru descoperirea a trei poeti: Matei Visniec, Cosmin Perta si Linda Maria Baros. Poetii romani sunt invitati la o lectura-dezbatere mediata de Marc Blanchet, in cadrul festivalului Le Printemps des Poetes.
Pe data de 12 martie 2009, va avea loc o prezentare a patrimoniului literar franco-roman si creatia poetica de astazi printr-o serie de lecturi sustinute de doi actori francezi: Marie-Armelle Deguy si Nicolas Pignon. Vor fi lecturate scrierile lui Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu si din creatia poetica a lui Nichita Stanescu, Georga Bacovia, Matei Visniec, Cosmin Perta si Linda Maria Baros.
– aceasta seara de lectura, care celebreaza si infratirea judetului Teleorman cu departamentul Seine-et-Marne, permite descoperirea scrierilor romanesti de ieri si de azi si intarirea legaturilor dintre traditia literara si creatia poetica de astazi.
Pe data de 14 martie, va avea loc o lectura neintrerupta pe parcursul unei zile intregi. Astfel, poeti din 12 tari participa, timp de 12 ore, la lectura „La Poésie, on s’en fait tout une monde” organizata in cadrul Bienalei de poezie, editia a 4-a, la Maison de la Poésie de Saint-Quentin-en-Yvelines.
Printre poetii invitati: Linda Maria Baros (Romania), Sylvestre Clancier, Bruno Doucey si Stéphane Bataillon (France), Jean Portante (Luxembourg), Héllenne Dorion, Nicole Brossard si Jean-Philippe Raiche (Canada), Seymus Dagtekin (Tucia-Kurdistan), Abdellatif Laabi (Maroc), Amadou Lamine Sall (Senegal).
Iubitorii de poezie sunt invitati la « o calatorie fara precedent in lumea poeziei si in poezia lumii ».
La 15 martie, la Salonul de carte de la Paris 2009, va fi lansata Antologia de poezie romana contemporana.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.