Previziuni electorale! Probabil! Adică NU …imposibil !!

Previziuni electorale! Probabil! Adică NU …imposibil !!

0 137

Aparent, scena politică românească arată… destul de normal la jumătatea mandatului. Cele două partide de masă, PSD și PNL+pdL, au fiecare aproximativ o treime de electorat, iar ultima treime este, ca să spunem așa, „liberă de contract“.
Pe această ultimă treime se bat mai multe partide politice – ALDE, tractat de Călin Popescu Tăriceanu, (pe care guvernarea cu PSD l-a erodat mult mai puțin decât pe alții); partidul lui Cioloș, aceasta ciudatenie „securistoida” care a apărut spontan (ămpins de cine trebuie) în sondaje cu procente de ținut seama, fără să fie de fapt, nici macar înregistrata ca formațiune politică.

Cum mai arata scena politica de azi?
Mișcarea Populară, distrusă de cuplul …jenant Udrea-Băsescu; naivul USR, care înlocuiește fostul PD, mai puțin parșivenia lor.
UDMR, deși la putere de la înființare se chinuie să-și păstreze cota de piață, nu datorită erodării la guvernare ci datorită unei migrații masive si în condițiile scăderii natalității în sânul populației maghiare.
Actualul ridicol PNȚCD, cu ale lui unu-două procente, în special în așa-numita „centură a lui Maniu“ (sudul Transilvaniei), e tot mai mult acoperit de colbul istoriei.

Din acest tablou se vede destul de apăsat că liberalii se simt bine în postura de principal partid de opoziție. Migrarea spre ALDE a încetat, iar partidul lui Cioloș reduce doar  procentele altor competitori în bazinul disponibil. Liberalii nu au niciun interes să se erodeze, intrând într-o luptă de uzură cu PSD. Ei așteaptă ca social-democrații să le cedeze puterea prin vot. Numai că s-ar putea să aștepte mult și bine…

Partidul Social Democrat are o cunoaștere „perfectă” a mecanismelor electorale și înțelege foarte bine ce dorește propriul bazin electoral. Nu au candidat „autentic” pentru alegerile prezidențiale, dar în ultimul deceniu au văzut că se poate guverna și fără să ai Președinția. Nu este indispensabil necesară… Este chiar util să ai un …adversar politic în acest post, că , pana la urma, poți să și arunci nerealizările guvernării pe masa lui….Mai ales cand ai, un președinte cu vocatie de… „țap ispășitor“
Da, PSD mai are șanse să câștige alegerile viitoare? Cu certitudine!  Își cunoaste electoratul, știe ce au de făcut, indiferent ce aiureli face conducerea partidului. Numai că mai sunt doi ani până la alegerile parlamentare și se pot întâmpla multe. Soroș nu doarme!

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.