Prevenirea supraponderabilitatii la copii.

Prevenirea supraponderabilitatii la copii.

0 155

?


Stilul de viata modern, prin hranire neadecvata, lipsa de miscare si statul cu orele in fata televizorului si a calculatorului, au dus la aparitia supraponderabilitatii la copii, incepand chiar de la o varsta destul de frageda. Si cum prevenirea este mult mai usoara decat vindecarea, oamenii de stiinta au elaborat o metoda simpla de implementare in gandirea copiilor a unor obiceiuri si stiluri de viata spre prevenirea obezitatii si, prin aceasta, a diferitelor imbolnaviri ce curg din supraponderabilitate. Iata despre ce este vorba.


?


Este vorba despre o metoda ce se bazeaza pe culorile semafoarelor din intersectii si se poate aplica unor grupe de copii de diferite varste, pana inspre 13-14 ani. Se iau cele trei culori ale semaforului: rosu, galben si verde. Pe niste cartonase pregatite dinainte sunt inscriptionate diferite feluri de mancare, inclusiv fast-food-uri si fleacurile acelea rontaitoare din pungi frumos colorate. Conducatorul grupului de copii – educator invatator, professor – trage la intamplare cate un cartonas si supune dezbaterii acel soi de mancare inscriptionat pe el. Iar copiii trebuie sa hotarasca la ce culoare sa se puna cartonasul. Astfel prajelile si mancarurile bogate in grasimi, mai ales animale, ajung la culoarea rosie. La fel si produsele Cola, pizza si maioneza. Cele cu grasime mai putina se pun la galben, iar painea de secara, salatele din legume crude si fructele in stare naturala ajung la culoarea verde. Acestea sunt doar cateva exemple, lista putand continua. Nu inseamna sa interzici copilului de a manca ce este marcat cu rosu sau galben, dar mai rar si cu masura. Si astfel se implementeaza in subconstientul copilului modul sanatos de a se hrani pentru a evita supraponderabilitatea.


Tot in cadrul acestui program trebuie eliminate din gandirea copilului supraponderal teama si rusinea de miscare si sport in compania colegilor normali in greutate? In sala sau pe terenul de sport jocurile collective cu mingea pot influenta pozitiv modul de a gandi al copilului


?


Iata o metoda care, aplicata ca o simpla joaca, poate obisnui copilul de mic cu ce este bine si ce nu, prevenind imbolnavirile sistemului de circulatie al sangelui, un nivel de colesterol ridicat, tensiunea marita si insasi aspectul fizic neplacut al unui supraponderal.


?


Dan Bota ??


?


??

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.