Prefectul Gontea schimba destinatia unor cladiri brasovene

Prefectul Gontea schimba destinatia unor cladiri brasovene

0 97

Prefectul Ion Gontea, notar cu „colindatori” in fata biroului si cu suflet portocaliu, intentioneaza sa faca tot felul de rocade intre sediile diferitelor institutii brasovene, rocade facute la timp si loc nepotrivit.
Astfel, el vrea sa mute Curtea de Apel in cladirea Vanatorilor de Munte, aflata in zona Patria.
Dupa cum se stie, cladirea in care functioneaza acuma Prefectura, Consiliul Judetean si Curtea de Apel Brasov se afla in administrarea primei institutii, dar este proprietatea Ministerului de Justitie. Aici a functionat, de la 1907 si pana pe la inceputul anilor ’60 ai secolului trecut, Palatul de Justitie Brasov, cu puscaria in cladirea de vizavi de magazinul universal „Star”, ulterior cladirea fiind transformata in sediul administrativ al PCR. Prefectul Ion Gontea vrea sa-i mai dea odata afara pe magistrati din Palatul de Justitiei si sa-i mute in actuala cladire a Brigazii de Vanatori de munte, vizavi de fostul cinema Patria.
Dupa Revolutie au inceput o serie de procese in instanta, procese in care Ministerul Justitiei a solicitat rerocedarea cladirii pentru a fi utilizata exclusiv pentru activitatea instantelor, acestea finalizandu-se in favoarea ministerului. Prima institutie care a fost evacuata a fost Directia de Munca, iar nu de mult s-a mutat si Casa de Pensii, asa cum s-a mutat si Directia de Statistica. Institutiile ramase au primit si ele somatii de evacuare, dar au ramas inca in cladire. Deocamdata Prefectura, Consiliul Judetean si Curtea de Apel si-au reampartit spatiile de folosinta comuna pentru a putea efectua lucrari de reparatii si intretinere.
Cea mai mare suprafata din cladire revine Curtii de Apel, pe drept, am putea spune, care va avea 50% din spatii, in timp ce Prefectura si Consiliul Judetean vor imparti egal restul de 50%.
Se naste intrebarea: de ce nu se duce Prefectura, impreuna cu Consiliul Judetean, la „Casa Alba”, adica unde functioneaza actualmente Tribunalul Brasov, acesta urmand sa-si ia in posesie proprietatea, si astfel instantele brasovene sa fie toate la un loc in cladirea care le apartine de drept? Sau zona Patria este socotita de prefectul Ion Gontea prea la marginea orasului?
Prefectul Ion Gontea a vorbit despre aceasta reimpartire, dar nu a suflat o vorba despre retrocedarea totala a cladirii. Dimpotriva, Gontea a declarat ca a pornit demersurile si discutiile cu Ministerul Justitiei, proprietarul de drept al cadirii, in ideea ca acesta sa fie de acord cu mutarea Curtii de Apel in locatia actualei Brigazi de Vanatori de Munte:
„Eu cred ca cea mai buna idee este mutarea Curtii de Apel la Brigada , insa dupa doua runde de discutii care au avut loc pana acum, Ministerul Apararii nu a inteles aceasta necesitate. Ideea ar putea fi inca discutata, pentru ca cei de la Curtea de Apel au nevoie de un spatiu special amenajat pentru activitatea lor.”
O initiativa similara a avut si seful sau de partid, primarul George Scripcaru. Negocierile au fost insa blocate cand s-a stabilit ca nu poate fi schimbata destinatia cladirii.
Prefectul, care este doar un simplu administrator al cladirii, prin efectul conferit de functie, sustine insa ca intentioneaza sa faca lucrari de modernizare in cladire.
„Vom pune lift si vom introduce si incalzire centrala” a declarat Gontea. Ramane de vazut cum va reactiona proprietarul de drept al cladirii, care isi doreste toate instantele la un loc – asa cum este normal – si care, poate, nu este de acord cu toate schimbarile dorite de prefect.
Iar incapatanarea lui Gontea de a nu se muta din aceasta cladire arata ca pedelistii vor sa tina cele doua institutii administrative din Brasov, Primaria si Prefectura, cat mai aproape una de alta, cum au fost si pe vremea comunismului, probabil ca sa stapaneasca buricul targului si, prin aceasta, intreaga urbe. Oare le va iesi pasienta?

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.