Prazul (Allium porum)

Prazul (Allium porum)

0 145

Prazul are o tulpina groasa, alba, cu o lungime de pana la 70 cm, cu frunze verzi asemantoare usturoiului, cu o lungime de pana la 50 cm. Pentru ca este o planta bienala, in cel de-al doilea an inaltimea tulpinii se dubleaza, iar pe varful tulpinii apar flori si seminte.


Se consuma partea alba si putin din partea verde.


Gustul este asemanator cepe, dar mai bland.


Este originar din regiunile mediteraneene. Prazul contine mici cantitati de sodiu, fier, fosfor, vitaminele B1 si B2, PP si vitamina C. Contine si microelemente, cum ar fi magneziul, calciu, manganul, sulfatul si siliciul. Prazul este bogat in vitamina C, PP, B6.


Prazul poate fi folosit nu doar in pregatirea preparatelor culinare, ci si in detoxifierea? organismului si in alte afectiuni.



  1. Parti utile:

·??????? Radacina, tulpina si frunzele



  1. Utilizari medicinale- Se reconanda in uz intern:

·??????? Constipatie


·??????? Bronsita


·??????? Albuminurie


·??????? Anghina


·??????? Arterioscleroza


·??????? Alcoolism


·??????? ?Furunculoza


·??????? Obezitate


·??????? Boli de rinichi


·??????? Laxativ


·??????? Prazul este un detoxifiant.


·??????? Are o actiune diuretica, o curatare a rinichilor- elimina ureea si a toxinele.


·??????? Are proprietati emoliente si expectorante, indicate in special in tratarea laringitelor, faringitelor, bronsitelor, traheitelor, a raguselii si a afoniei (pierderea vocii).


?Ux extern:


·??????? Prazul este recunoscut de multa vreme ca fiind util in furuncule, guta si angine.


·??????? Bulbul crud este un remediu impotriva intepaturilor de viespi si albine.


·??????? Contra bataturilor si tratarea hemoroizilor externi.


·??????? Masca pentru tenurile grase, saptamanal, se aplica o masca obtinuta din o bucata praz oparit se freaca cu o lingurita de miere si 3-4 picaturi tinctura de propolis. Se lasa 25 de minute, se spala fata cu o infuzie de busuioc si cimbru. ?


·??????? Prazul este pentru parul brun, ii da reflexe foarte frumoase.



  1. Preparate:

·??????? Cataplasme cu macerat de frunze- Cataplasme cu macerat de frunze in otet timp de 24 de ore. Maceratul se aplica pe batatura si se tine 6-8 ore, apoi se inlatura si se pune un alt macerat. Tratamentul dureaza o saptamana zile la rand.


·??????? Cataplasme cu pasta de praz fiert in apa cu zahar puse pe furuncule se vor coace mai repede.


·??????? Suc de praz- pentru diabetici


·??????? Vin de praz pentru diabetici dar si in scaderea colesterolului: se toarna 0,7 l vin alb sec peste 500 g praz taiat marunt din partea mai deschisa la culoare si se lasa 24 de ore acoperit. Se filtreaza lichidul si se bea cate o gura, dimineata si seara.


·??????? Sub forma de salata.


·??????? Mucilagiul se colecteaza in urma fierberii: se taie in bucatele circa 500 g de praz la o jumatate de litru de apa. Se fierbe pana se obtine o pasta. Se stoarce cu grija si se arunca apa in care a fiert. Se indulceste cu trei linguri de miere. Se amesteca bine. Se consuma zilnic trei linguri din aceasta marmelada. Este indicat in afectiuni ale cailor respiratorii


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.