Prăbușirea industriei chimice românești a început la Brașov… Trist record !!

Prăbușirea industriei chimice românești a început la Brașov… Trist record !!

În urma cu exact 10 ani, conform  înţelegerilor dintre Ministerul Economiei şi patronatul NITROFOSFOR, sectorului îngrăşămintelor chimice (cca 12.000 de locuri de muncă) urma să primească o reducere la jumătate din creşterea preţului gazului metan ce avusese loc la începutul anului; în schimb patronatul lui Nicolae  de la Inter AGRO se obliga să renunţe la ideea închiderii combinatelor chimice, pe care abia pusese mana! Si, în plus, urma să le redeschidă pe cele închise, fără a reduce locurile de muncă.
Aşadar, nu a fost vorba, cum se spunea, de gaze  mai  ieftine, căci, chiar şi cu discountul respectiv, gazele devenisera mai scumpe decât cu două luni în urmă… Iar perspectivele nu erau deloc liniştitoare, dat fiind că în anul 2008 preţul la petrol şi gaz metan atinse cote-record în istoria lumii. Cum preţul îngrăşămintelor chimice produse în ţară era,de neexplicat, mai ieftin decât al îngrăşămintelor din import, oprirea producţiei de îngrăşăminte chimice ar fi avut consecinţe efectiv negative pentru agricultorii români.

Din ce vor trăi oamenii din oraş? am întrebat, atât la Făgăraş cât şi la Victoria, pe reprezentanţii administraţiei locale  si  ai  sindicatelor celor două combinate. Răspunsul a fost că singura opţiune la această situaţie, pentru locuitorii celor două oraşe, este exodul… Ca in tzarile magrebiene!! In Oraşul Făgăraş, din cei aproape 40 000 de locuitori pe care îi avea a mai rămas, practic, cu jumătate… Dacă rămâi şomer, nu mai ai altă şansă de supravieţuire decât şomajul şi ajutorul social.
Stie asta cel mai „cunoscut” om politic al zonei, dl.deputat Nicusor Dan (fost președinte USR) si mai nou, o alta „perla” a unei false coroane liberale, care a facut din d-soara Mara Mares… abia venita de la studii in strainatate, un „port-drapel” al calitatii politice brasovene in Parlament…

La fel este situatia si  în Orasul Victoria. „Oraşul” nu  mai are nici cinci mii de locuitori (din peste zece mii !), dintre care majoritatea pensionari.Mai sunt cateva sute de angajati (din aproape 5000!) in Combinatul Chimic care gafaie si el… Practic, veniturile oamenilor sunt alcătuite din ajutoare de la stat, pensii şi salarii ale instituţiilor administrative, ale profesorilor şi ale medicilor. Cele două oraşe,candva o madrie a Industriei Chimice (cu vechi traditii)  îşi trăiesc agonia şi, potrivit spuselor celor pe care i-am întâlnit acolo, nimeni nu pare să se intereseze de soarta lor.Nici macar marele afacerist Ion Nicolae, ofitzerul de militie care a pus mana (…pe mana cui?) pe doua foste lidere ale Industriei Chimice romanesti,si le-a stoars cat a putut…exploateaza  acum mai ale mormanele de fier vechi pe care ,ca si tizul sau de la Steagul Rosu Brasov ,il cara in timpul noptii!

Fostul ministru Vosganian isi amintea intro declaratie de presa, de inţelegerea pe care a încheiat-o cu patronatele din industria îngrăşămintelor, carea fost respectată o perioadă , inclusiv în ce priveşte reducerea datoriilor. Apoi a inceput dezastrul dirijat de nepriceputul Nicolae, in cazul celor două oraşe. La Viromet Victoria s-a renunţat la închiderea combinatului şi el a continuat să lucreze fără disponibilizări, dar Combinatul de la Făgăraş, după ce fusese închis vreo trei ani, a fost redeschis şi, după o perioadă de remont, a reînceput să producă. Pe atunci, ambele combinate mai cumulau circa 2.000 de salariaţi.din …peste 20.000 inainte de 1989…Adica in perioada când din Fagaras plecau in fiecare saptamana, direct la export cate un tren de ingrasaminte chimice. Dar acolo se mai producea si un excelent explosibil. Si industrial si militar…

Suntem acum în 2017. Iar realitatea e cu totul alta.Combinatele au continuat să producă, fără întreruperi, până în 2012, făcând şi unele modernizări. Odată cu începerea liberalizării preţului la gazul metan,faptul  a dus la creşteri ale costurilor de peste 60%, şi odată cu modificarea condiţiilor de plată, combinatele s-au oprit. Astfel încât, în 2014, producţia de îngrăşăminte şi de metanol a fost sistată. La Nitroporos Făgăraş, din cei 750 de salariaţi mai erau angajaţi vreo 200 pentru întreţinere şi pază, dar nici aceştia nu şi-au mai luat salariile de şase luni. La Viromet, cinci sute de salariaţi au fost disponibilizaţi, restul de patru sute  continuau producţia de răşini sintetice, dar cu metanol din import. Aşadar, peste o mie două sute de locuri de muncă pierdute,majoritatea ,specialisti de prima mana astfel irosindu-se  o capacitate de producţie de peste 120 de milioane de lei irosită. Să adăugăm faptul că cele două combinate erau ultimele vestigii ale unor platforme industriale altădată active.

Ceea ce se întâmplă la Făgăraş şi la Victoria se întâmplă şi în alte oraşe unde s-au închis combinate chimice.Toate poarta pecete „nepriceperii flagrante a fostului militian care si-a tocat banii in aventuru si vanatori fastuoase de elefanti,pe care si i-a adus impaiati acasa,prin construirea unui stadion nou in Giurgiu,unde intretine o echipa de fotbal a nimanui ,prin sponsorizari de miloane a furnizorilor de „,etc,etc…tantieme” politice Dar nu numai atat. Harta oraşelor care mor pe mana groparului industriei chimice romanesti este mult mai cuprinzătoare. Ea ar fi trebuit să fie pe masa guvernanţilor şi a comisiilor de specialitate ale Parlamentului iar averea bogatanului revolutiei,scoasa la mezat cand inca mai era cate ceva pe numeele lui!. La o parte din măsurile de sprijin financiar  s-a renunţat odată cu intrarea în Uniunea Europeană. La altele s-a renunţat de frică…Sigur că motivele pentru care s-a ajuns aici sunt numeroase. S-au schimbat condiţiile pieţei, România a ieşit din CAER, privatizările au fost făcute, adesea, în pripă şi cu rea credinţă, dar mai ales noii bogatani, ajunsi patroni de ocazie  nu s-au ţinut de litera contractelor şi nu au modernizat fabricile, vizând doar câştigul imediat. Adica  cum a facut si Ion Nicolae (vânătorul de elefanți), care si-a luat avion Turbo-jet, apoi helicopter, si-a tras echipa de fotbal si a construit un stadion, plus achizitionarea a mii de hectare, teren agricol in zona cea mai fertila a tarii. La care s-a adaugat si legislaţia imprevizibilă şi nestimulativă, inflaţia, cursul de schimb şi diverse liberalizări de preţuri catre au afectat costurile . Dar nimic din toate astea nu justifică indiferenţa de astăzisi nepricepere de la inceput…cand a continuat un dezastru deja anuntzat…(info net)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.