Potop de credinciosi de Bunavestire

Potop de credinciosi de Bunavestire

0 554
Biserica cu hramul Bunei Vestiri a fost plina de credinciosi veniti sa celebreze vestea buna adusa Fecioarei Maria de Arhanghelul Gavriil. Oamenii au stat chiar si in curtea si pe scarile lacasului de cult sa asculte slujba. In fiecare an, de 25 martie, Biserica da dezlegare la peste: cei care respecta datina, se vor simti tot anul ca pestele in apa.
Chiar daca a fost zi de lucru, bisericile au fost pline de credinciosi. La Biserica cu hramul Buna Vestire de langa parcul central, brasovenii au stat pe scarile si in curtea lacasului, pentru a asculta slujba.
Buna Vestire este o sarbatoare cu data fixa- 25 martie – ziua in care Fecioara Maria a fost instiintata de Arhanghelul Gavriil ca-l va naste pe Mantuitor.
In calendarul popular, Buna Vestire este cunoscuta sub numele de Blagovestenie sau Ziua Cucului, care anunta sosirea primaverii. Buna Vestire este sarbatorita in fiecare an in perioada Postului Mare, cand Biserica acorda dezlegare la peste. Se spune ca acela care respecta aceasta datina culinara se va simti tot anul ca pestele in apa.
In popor se mai spune ca pescarii nu au voie sa arunce de Buna Vestire mamaliga in apa, pentru ca pestii sa nu moara.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.