Politrucii puterii mențin intenționat ceața – „salariu minim dâmbovițean”, „salariului minim european,...

Politrucii puterii mențin intenționat ceața – „salariu minim dâmbovițean”, „salariului minim european, „salariul minim adecvat”…

1 38

În prag de alegeri, avem parte de o sumedenie de mesaje în media. Unele dintre acestea, mai cu seamă în zona mainstream, manipulează opinia publică prin omisiune deliberată.
De ultima oră, este chestiunea „salariului minim european”, pe care Guvernul actual îl va introduce din luna iulie a anului curent, deci în plina campanie pentru alegeri.
Ce se omite?
Exact formularea corecta utilizată în Directiva 2041, adoptată de Uniunea Europeana la 4 octombrie 2022, respectiv cea de „salariu minim european adecvat”.
Adica potrivit pentru specificul economic al fiecarei țări membre a UE ce aplica acest indicator de venit….
Trebuie să știm că „salariul minim” este acceptat doar in 22 de tari membre ale UE și că, în 14 dintre acestea,nivelul acestui indicator este sub 1000 de euro/lună.
Doar în Luxemburg, Irlanda,Olanda și Germania, salariul minim este de peste 2000 euro/lună,după care, în clasament, urmează Franța, cu 1767 euro, și Spania, cu 1323 euro salariu minim.
România este pe penultimul loc din UE, cu aproape 700 euro/lună, depășind-o doar pe Bulgaria, e are un salariu minim de cca. 500 euro/lună.
Prin directiva europeana amintită, fiecare țară este îndreptățită a-și stabili „salariul minim adecvat”, calculat după o metodologie anume, agreată la nivel european.
Precum se știe, România a ales varianta de calcul a salariului minim în raport de salariul mediu brut pe țară, adică 50% din cuantumul lunar al acestuia.
Pe cale de consecință,în câteva luni, salariul minim brut din țara noastră va trebui să crească până la valoare de 3.700 lei/lună, cât reprezintă 50% din salariul mediu brut înregistrat pe baza informațiilor procesate de Institutul Național de Statistică.
Iată ce înseamnă „adecvat” pentru România… 3.700 lei/luna!
Deci nu avem de-a face cu introducerea la noi a unui „salariu minim european” așa cum clamează diferite oficine interesate de propagandă…
În plus, directiva invocata pe temă face recomandarea ca țările membre ce vor opera cu „salariul minim adecvat”, după termenul de 15 nov. 2024, sa-l calculeze și funcție de productivitatea muncii înregistrată per ansamblul economiilor proprii, pentru a nu fi generate dezechilibre toxice.
România, cu multiple deficite structurale, va avea de sărit un hop extrem de greu cu introducerea acestui „salariu minim adecvat„. Este folosit, însă,ca o marotă de propagandă electorală de conjunctură, fără realizarea unui studiu de impact care să ilustreze sustenabilitarea acesteia…
Mai suportă bugetul național încă o majorare, pe lângă cele de pensii și salarii asumate prin lege de Guvern? Este destul de aproape și adoptarea legii salarizării unitare în domeniul public, jalon din PNRR ce trebuia adoptat de anul trecut…
Nu stie nimeni, nici măcar decidentii politici ai momentului…..
Toți sunt preocupați doar de alegeri! Nu este exclus, însă, ca datoria publica să treacă lejer peste cele 170 miliarde de euro pe care le-am împrumutat la greu, până acum, pentru a acoperi doar cheltuielile curente de funcționare ale unui stat nereformat și ineficient!
Si să depășească „linia rosie” reprezentată de nivelul a 50% din PIB…

Toma Pirau

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.