Politia brasoveana in lupta cu etnoplantele

Politia brasoveana in lupta cu etnoplantele

0 96

Iata ca, abia intrata in vigoare Ordonanþa de Urgenta a Guvernului privind regimul plantelor halucinogene, si autoritatile brasovene au inceput actiuni de control la magazinele “de vise” din judet.
Chiar de luni seara, echipe mixte formate din politisti si reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica, Protectiei Consumatorilor si Garzii Financiare au plecat in controale pe la asemenea magazine.
Cu aceasta ocazie s-a constatat ca niciun comerciant nu distrusese marfa aflata pe stoc, desi exista o recomandare in acest sens, emisa de cateva zile, inca de la adoptarea proiectului legislativ. Cum, in momentul de fata, multe dintre plantele etnobotanice au devenit oficial droguri, pana in 25 februarie nu se mai permite decat detinerea lor, nicidecum vanzarea sau consumul, care constituie deja infractiune.

Dupa cum am aflat din surse ale Politiei Brasov, in urma actiunilor de control efectuate la cele 18 magazine cu specific din municipiu, din 12 unitati au fost ridicate 50 de kilograme de plante si substante psihotrope, in valoare totala de 500.000 de lei.
Seful Biroului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Brasov, Gabriel Florescu, a declarat ca in perioada urmatoare se asteapta la o crestere semnificativa a cererii de droguri printre consumatori. Si este puþin probabil ca cei care au facut pana acum comert cu plantele si substantele aflate in discutie si de pe urma carora au scos castiguri grase, sa se reorienteze spre altceva, ci doar sa-si schimbe produsele, mai bine spus componenta si titulatura lor, care sa nu se regaseasca in lista recentei ordonante.
“Avem banuiala ca printre marfurile ridicate, printre care salvie si altele similare hasisului sau canabisului, se afla si alte produse care nu sunt incriminate, pentru ca nu sunt pe anexa ordonantei publicate luni. De aceea, toate vor fi expertizate, existand posibilitatea ca si acele substante sa fie trecute in viitor la categoria celor incriminate”, a completat Gabriel Florescu.
N-ar fi mai simpla interzicerea completa a unor asemenea magazine?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.