Podbal (Tussilago farfara)

Podbal (Tussilago farfara)

0 232

Primavara devreme, inainte de aparitia frunzelor, pe ramurile solzoase ale plantei se deschid flori galbene. Multa lume confunda florile de podbal cu cele de papadie. Frunzele sunt delicate, asemanatoare cu cele de vita de vie, iar pe dos sunt acoperite cu un puf lab.


In medicina populara are mai multe denumiri: bruscanis, brustan, brustur-alb, brustur-de-riu, cenusoara, galbinele, gusa-gainii, limba-vecinei, laposel, papalunga, podval, podbeal, rotungioare.


Frunzele tinere se folosesc si astazi la prepararea sarmalutelor, inlocuind frunza de vita de vie. (eu am mancat, sunt foarte bune).



  1. Parti utile?: Frunzele

·??????? Recoltarea se face intre lunile februarie si mai. Frunzele se usuca, din ele obtinandu-se diferite preparate.



  1. Utilizarile medicinale?:

·??????? Bronsita


·??????? Laringita


·??????? Faringita, astm bronsic


·??????? Raguseala


·??????? Tuse


·??????? Boli de plamani


·??????? Picioare umflate


·??????? Combaterea flebitelor


·??????? Amelioreaza durerile de otita


·??????? In cosmetica pentru tenurile grase, seboreice si ridate.



  1. Preparate?: La tara se face un sirop care era folosit in afectiuni pulmonare. Astazi, la magazinele de plante medicinale exista un sirop combinat.

·??????? Sirop Podbal + Ridichie Neagra-Pontica (antigripal, expectorant, imunostimulator)


????????? Ceai pentru tuse. Daca vreti un ceai expectorant, amestecati? frunze de podbal, flori de luminarica, mierea-ursului si frunze de patlagina-ingusta in parti egale. Din acest amestec de plante se iau 2 lingurite la 1/4 litru de apa si se infuzeaza. Se beau zilnic, calde, inghititura cu inghititura, 3 cesti cu acest ceai indulcit cu miere.


????????? Infuzie?: 1 lingurita la o cana de apa clocotite, se beau 2-3 cani pe zi, pentru a? fluidifica secretiile bronsice, ragusala, tuse, emfizem, etc.


????????? Comprese: Frunzele proaspete de podbal puse pe piept, ca un terci, ajuta in orice boala grea de plamani,in erizipel si leziuni ale tesuturilor cu umflaturi vinetii.


????????? Bai de picioare: 2 maini pline de frunze de podbal, se fierb 2 litri de apa. Se lasa sa se racoreasca putin. Durata baii20 minute.


Precautii?:


????????? Din cauza prezentei alcaloizilor pirolizidinici care sunt hepatotoxici si posibil cariogeni, produsele din podbal se administreaza numai cu avizul unui medic specialist, nu mai mult de 3-4 saptamani la rand.


????????? Nu sunt recomandate produsele din podbal in timpul sarcinii si alaptarii.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.