Petre Daea, ministrul Agriculturii, ne asigură ca avem suficient grâu pe piață

Petre Daea, ministrul Agriculturii, ne asigură ca avem suficient grâu pe piață

0 319

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, afirmă că în acest moment există pe piaţă o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificaţie şi cantităţile contractate la export şi le solicită reprezentanţilor din industria de morărit şi panificaţie să prezinte date veridice, care să ofere stabilitate în piaţă.
Statistic, peste 94% din suprafaţa cultivată cu grâu a fost recoltată până în prezent, a informat, miercuri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a dat asigurări că producţiile din acest an vor asigura necesarul ţării, dar şi disponibilităţi de export.

Petre Daea s-a întâlnit, marţi, la sediul ministerului, cu reprezentanţii procesatorilor din industria de morărit-panificaţie, cu cei ai comercianţilor şi distribuitorilor de pe piaţa cerealelor, precum şi cu membrii conducerii asociaţiilor de fermieri, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a MADR.
În context, ministrul Agriculturii a solicitat celor prezenţi o scurtă analiză a situaţiei din perspectiva fiecărui sector.
La rândul lor, reprezentanţii sectorului de morărit şi panificaţie au solicitat conducerii MADR susţinere pentru îmbunătăţirea condiţiilor de finanţare existente.
Ministrul Agriculturii şi-a manifestat deschiderea şi sprijinul său, menţionând că la nivelul MADR există o strânsă colaborare cu echipele de lucru de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, conduse de ministrul Marcel Ioan Boloş. Petre Daea a dat asigurări că în acest moment există pe piaţă o cantitate de grâu suficientă pentru a acoperi necesarul pentru industria de panificaţie, precum şi pentru acoperirea cantităţilor contractate la export. De asemenea, a transmis participanţilor necesitatea de a prezenta date veridice, care să ofere stabilitate în piaţă, şi a subliniat că toate deciziile MADR sunt luate în urma consultării cu toţi actorii implicaţi: producători, comercianţi şi procesatori”, se precizează în postarea instituţiei.
Totodată, şeful de la Agricultură a prezentat măsurile întreprinse pentru sprijinirea fermierilor din sectoarele vegetal şi zootehnic, în contextul situaţiei agrometeorologice dificile cu care se confruntă agricultorii din România.
Participanţii au agreat ideea continuării acestor întâlniri, cu o frecvenţă săptămânală, mai ales în contextul actual, pentru a avea o monitorizare permanentă a situaţiei, în vederea eficientizării măsurilor necesare eliminării riscurilor ce pot apărea în lanţul de aprovizionare a populaţiei cu produse agroalimentare.

Seceta face ravagii
Potrivit ministrului, culturile de porumb şi floarea soarelui sunt afectate pe o suprafaţă de 200.000 de hectare, dar nu sunt şi nu vor fi probleme în zonele irigate.
În privinţa culturilor care ne creează sau vremea creează probleme, porumbul şi floarea soarelui sunt afectate. Echipe de control care sunt stabilite prin ordinul prefectului sunt la faţa locului, determină în fiecare zonă în parte care este gradul de afectare, care sunt pierderile, întocmesc documentele cuvenite (…) şi transmit operativ la Ministerul Agriculturii situaţia centralizatoare. (…) Ne aflăm acum la o cifră de peste 200.000 de ha, care ar fi afectate în diferite grade.
Diferite grade înseamnă atât compromitere totală, cât şi afectările în procent de 30%-40%-50%. Nu sunt probleme şi nu vor fi probleme în zonele acestea irigate, deşi în partea de sud a ţării avem staţii de pompare în afara posibilităţii de a aspira apa datorită nivelului scăzut al Dunării”, a explicat Petre Daea. (V.T.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.