Pedicuta(Lycopodium clavatum)

Pedicuta(Lycopodium clavatum)

0 364

?


Pedicuta este numita in limbajul popular bradisor, branca-ursului, braul-vantului, bungeag, chindicuta, coada-alor-de-vant, cornatel, cornisor,crucea-pamantului, netota, pceleca, talpa ursului, praful-strigoilor, piciorul-lupului. Aceasta planta, asemanatoare muschiului, si vesnic verde, se taraste pe solul padurii cu niste vrejuri lungi de 1-2 metri, avand radacini micute, fine si subtiri. Din aceasta tulpina pornesc ramuri de 5-15 cm inaltime indreptate in sus, acoperite cu frunze dese de forma unor solzi. Frunzele sunt liniare, ascutite, terminate la varf printr-un fir lung (arista). Acesta este unul din caracterele importante care deosebeste specia medicinala cu alte neamuri de pedicuta cu care adesea se confunda la recoltare. La unele plante apar in varful ramurilor. Cand planta are patru ani, formeaza din luna iulie pana in septembrie, cate 2-3 spice lungi, cilindrice, purtate pe o codita lunga. Aceste spice sunt aoperite cu bractee care invelesc sporangii ce contin spori si care se scutura in lunile iulie-august, contribuind la inmultirea plantei. Pedicuta creste in padurile si pasunile umede din zona bradului si molidului


Recoltarea:
De la pedicuta se recolteaza planta intreaga si sporii. Recoltarea plantei se face in lunile iulie-august, in momentul in care spicele incep sa se ingalbeneasca. Deoarece pedicuta se inmulteste foarte greu, abia in 20-30 ani se formeaza o planta matura, recoltarea ei nu se va face prin smulgere, ci se vor taia ramurile verzi , lasand neatinsa tulpina taratoare.


Mod de uscare:


Pedicuta se intinde in straturi subtiri la umbra. Uscarea trebuie facuta foarte repede. Din 2-3 kg planta proaspata se obtine 1 kg produs uscat. Spicele se intind la soare; dupa cateva ore de soare puternic, bracteele care acopera spicele incep sa se deschida, lasand sa cada sporii sub forma unui praf de culoare galbena. Din 100 kg spice se obtin 6-7 kg spori uscati.


Intrebuintari:


·??????? Planta se foloseste uneori ca diuretic, iar sporii in iritatii ale pielii.


·??????? Intern: reumatism, artrita, constipatie cronica, hemoroizi, cai urinare, organele genitale, hepatita. Pentru reumatici si bolnavii de artrita, chiar si atunci cand prezinta modificari ale formei articulatiilor, precum si in caz de constipatie cronica si hemoroizi, recomandam ceaiul de pedicuta.


·??????? Persoanele care sufera de diaree trebuie sa intrebuinteze ceaiul cu multa precautie, ca sa nu le provoace spasme intestinale.pedicuta n-are voie sa fie fiarta, ci doar oparita cu apa in clocot.


·??????? Ceaiul se intrebuinteaza si in bolile cailor urinare si ale organelor genitale, la dureri si tumefieri ale testicolelor, la formarea nisipului la rinichi si la colicile renale.In hepatite, la tumori ale tesutului conjuctiv al ficatului, chiar daca sunt deja maligne, pedicuta este indispensabila. Ea-l ajuta pe convalescent sa se puna repede pe picioare.


2.????? Tinctura de pedicuta.Se recomanda intern in: tabagism si alcoolism – creaza intoleranta organismului la aceste excitante, tratamentul trebuie sa dureze minim 3 luni; insomnie, isterie, depresie (adjuvant); dermatoze, eczeme, psoriazis (adjuvant) – se asociaza cu tinctura din fructe de soc si cu cea de trei frati patati; adjuvant in ciroza hepatica, hepatita virala, congestii hepatice – se asociaza foarte bine cu tinctura de armurariu si cu cea de gentiana; litiaza renala, constipatie.


·??????? Se recomanda extern: contra durerilor, spasmelor musculare, hipertensiunii – se aplica comprese imbibate in tinctura pe zona spatelui, timp de 1-2 ore/zi, sau in timpul noptii; pentru intarirea firului de par, la finalul spalarii parului, se clateste cu o lingurita de tinctura diluata intr-o cana cu apa calda.


·??????? Tinctura din doua linguri planta uscata si marun?tita la 200 ml alcool alb; se introduc Intr-o sticla; se astupa cu dop si se lasa?10 zile la macerat, timp In care sticla se agita din cand In cand pentru unift mizarea concentratiei; cu solutia obtinuta se fac tamponari cu vata la radaci parului;


·??????? Decoct din o mana de pedicuta verde sau uscata maruntita la un litru apa; se fierb 15-20 de minute la foc moderat; se lasa sa se raceasca pana la cald si se spala capul de mai multe ori In cursul saptamanii. Stimuleaza cresterea parului.


2.????? Ceaiul se prepara dintr-o lingurita rasa de pedicuta care se opareste cu 1/4 L de apa in clocot, apoi se lasa sa stea putin. Se bea numai 1 ceasca pe zi, si anume dimineata pe stomacul gol, 1/2 ora inainte de micul dejun, inghititura cu inghititura. In caz de ciroza hepatica sau de cancer hepatic, se beau zilnic cite 2 cesti.


3.????? Pernita cu pedicuta uscata (in functie de dimensiunea locului cu spasme sau circei se iau 100, 200 sau 300 grame) se umple o perna care se pune noaptea peste respectivele portiuni dureroase. Aceasta perna isi mentine eficacitatea timp de cel mult un an.


Observatii:
Este contraindicata supradozarea in cazul diareei in caz contrar apar spasme intestinale.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.