PATRICK ANDRÉ DE HILLERIN de la Cațavencii zice – Olé-ola, ce jale-i...

PATRICK ANDRÉ DE HILLERIN de la Cațavencii zice – Olé-ola, ce jale-i la DNA!

0 207

Pe 9 martie, DNA și-a prezentat bilanțul pentru anul 2019. 2019 a fost primul an din 2012 încoace în care DNA nu a fost condusă nici măcar o singură zi de către Laura Codruța Kövesi. Dacă mai țineți minte, LCK a fost revocată din funcție în iulie 2018, de către președintele Iohannis, la propunerea lui Tudorel Toader. După revocarea din funcție n-a urmat și o analiză pe bune a activității fostei șefe a Parchetului anticorupție, așa că aceasta a putut să-și vadă liniștită de drumul său glorios spre șefia Parchetului European. Dar adevărata analiză a managementului Laurei Codruța Kövesi este făcută în acest bilanț pentru 2019 al instituției.

Cele mai multe dosare
ajunse la o sentință definitivă în 2019 au fost dosare instrumentate în perioada în care DNA a fost condusă de către doamna Kövesi. Mai mult, s-au dat sentințe definitive în dosare instrumentate, pe vremea doamnei Kövesi, de către unitățile de „elită“ de la Ploiești sau Oradea. Veți vedea, în continuare, că managementul și echipele de vis ale doamnei au lăsat, cu adevărat, o grea moștenire pe umerii instituției și ale celor ce i-au preluat conducerea în ultima perioadă.

În perioada de glorie
a doamnei Kövesi, cu ajutorul PR-ului personal și al băieților și fetelor binevoitoare din presa de suport, DNA s-a lăudat, constant, cu numărul mic al achitărilor în dosarele sale. Modul de calcul al procentului anual de achitări a fost stabilit de către CSM, astfel încât să poată exista, totuși, o posibilitate de evaluare a activității parchetelor. Este departe de a fi un mod ideal de calcul, căci nu poate fi evaluată în mod obiectiv munca depusă într-un an calendaristic. Dosarele ajunse în faza sentințelor definitive sunt începute în ani diferiți, dar achitările sunt raportate, conform metodologiei stabilite de către CSM, la numărul dosarelor și persoanelor trimise în judecată într-un an. Ăsta este modul de calcul, pe ăsta l-a folosit și manipulat doamna Kövesi ani buni, de el vom ține cont și noi.

În primul mandat al doamnei Kövesi au fost soluționate definitiv mai ales dosare deschise pe vremea mandatelor lui Daniel Morar. În același timp, excesul de zel al procurorilor și al ofițerilor SRI a dus la un număr foarte mare de cauze și persoane trimise în judecată. Astfel, cu multe procese noi și cu multe dosare bine făcute pe vremea lui Morar, DNA defila la indicatorul achitări, lăudându-se și cu sub 10% achitări anuale. În timp, însă, după ce au dispărut protocoalele cu SRI și după ce au ajuns la maturare dosarele făcute pe genunchi, numărul achitărilor a început să crească amețitor. Bilanțul pentru 2018 arăta că se ajunsese la 36% achitări în dosarele DNA. Ei bine, în 2019 achitările din dosarele DNA au ajuns la 52%. Cel puțin așa a cosmetizat noul șef al DNA, Crin Bologa, cifrele. De fapt, situația stă mult, mult mai rău.
La structura centrală a DNA,
crema cremelor, spuma spumelor, cireașa de pe cireșele de pe tortul torturilor, funcționează două secții și un serviciu. Iar acolo lucrurile stau ca vai de mama lor.

La Secția de combatere a corupției, în 2019 achitările au ajuns la 146,94%.

La Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției, în 2019 achitările au ajunsla 26,23%.

La Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, în 2019 achitările au ajuns la 133,33%.

Iar așa au stat lucrurile la structura centrală a DNA, cea mai cea dintre toate structurile DNA.

Să vedem cum stau lucrurile, în 2019 și în cazul celor 14 structuri teritoriale ale DNA. Așadar:
La Serviciul Teritorial Alba Iulia, achitările au însumat 30,77% din trimiterile în judecată.
La Serviciul Teritorial Bacău, achitările au ajunsla 2,4%.
La Serviciul Teritorial Brașov, achitările au însemnat 9,09% din trimiterile în judecată. ( strict cazul Scripcaru, nota redacției )
La serviciul Teritorial Cluj, achitările au fost de 1,98%.
La Serviciul Teritorial Constanța, DNA a avut 35,56% achitări.
La Serviciul Teritorial Craiova, achitările au fost de 12,5%.
La Serviciul Teritorial Galați au fost 121,43% achitări.
La Serviciul Teritorial Iași, achitările au fost 161,11% din trimiterile în judecată.
La Serviciul Teritorial Oradea (suspense…), achitările au atins fabulosul prag de 411,11%. Felicitări, câștigător detașat!
La Pitești au fost 250%, la Ploiești doar 133,33%, la Suceava doar 25%, la Timișoara 60%, iar la Târgu Mureș, în cele din urmă, achitările au ajuns la 200% din numărul trimiterilor în judecată.

Sunt procente frumoase,
înălțătoare, departe de realitatea frumos cosmetizată a doamnei Kövesi. Și mai frumoase sunt cifrele. În 2019 au fost achitate 262 de persoane. 262 de oameni pe care Justiția i-a găsit nevinovați. Sunt oameni care o lungă perioadă au avut de suferit. Mulți și-au pierdut carierele, au avut de tras în familie, au fost împinși spre marginea societății, nevinovați.

E ceva, nu? Să știi că în mandatul tău ai f…t viața a 262 de oameni (asta doar cei confirmați în 2019), dar să poți dormi liniștită în patul călduț din Luxemburg, acolo unde-și va avea sediul Parchetul European.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.