Patriarhul Daniel la Arad

Patriarhul Daniel la Arad

0 268

In fruntea unui sobor de inalti ierarhi, mitropoliti, arhiepiscopi si episcopi, preoti si diaconi, Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a sfintit sambata Catedrala Episcopala din municipiul Arad, prima inaltata si sfintita in Romania dupa decembrie 1989.
Piatra de temelie a noii Catedrale Episcopale avand hramul “Sfanta Treime”, situata in Piata Drapelului din centrul municipiului Arad, a fost pusa de PS Timotei Seviciu, episcopul Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei, la data de 24 noiembrie 1991, sfintirea noului lacas de cult fiind facuta sambata, la 17 ani de la inceperea constructiei.
Slujba de sfintire a noii catedrale a inceput sambata dimineata, Patriarhul Daniel fiind intampinat la sosire de peste 3.000 de aradeni, aproximativ 1.000 dintre acestia asteptandu-l pe Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane pe platoul din fata lacasului de cult, acolo unde, in ciuda ploii, au si urmarit slujba religioasa, deoarece incinta catedralei era arhiplina.
In prima parte a importantului eveniment religios, IPS Laurentiu, mitropolitul Ardealului, a sfintit paraclisul cu hramul “Sfantul Nicolae”, aflat la demisolul catedralei.
Apoi, Prea Fericitul Daniel, aflat in fruntea unui sobor de inalti ierarhi, intre care IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Laurentiu, mitropolitul Ardealului, IPS Irineu, mitropolitul Olteniei, IPS Petru, mitropolitul Basarabiei, IPS Tedosie, arhiepiscopul Dobrogei, IPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, precum si un numar de 12 episcopi, a purces la tarnosirea Catedralei Episcopale.
Dupa incheierea oficierii Sfintei Liturghii, Prea Fericitul Daniel a oferit noii Catedrale Episcopale o Evanghelie ferecata in aur, un Liturghier, editie jubiliara, un set de odoare bisericesti folosite la oficierea Sfintei Liturghiei, iar PS Timotei, Episcop al Aradului, Halmagiului, Ienopolei si Hunedoarei, i-a oferit un Egalfion nou, precum si o Cruce patriarhala, in semn de pretuire pentru eforturile depuse la inaltarea acestui nou lacas de cult.
La finalul ceremoniei de tarnosire a noii Catedrale a Aradului, Consiliul Local Municipal si Consiliul Judetean, prin primarul Gheorghe Falca si presedintele Nicolae Iotcu, i-au conferit Patriarhului Daniel titlul ‘Credinta si Unire’, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane fiind prima personalitate care primit acest titlu.
Intre numeroasele personalitati ale Aradului care au tinut sa ia parte la acest eveniment s-au aflat rectorii celor doua universitati aradene, Lizica Mihut si Aurel Ardelean, presedintele SIF Banat Crisana, Ioan Cuzman, arhitectul constructiei, Ioan Haprian, Ioan Faur, directorul firmei ICIM Arad, cea care a construit catedrala, parlamentari, s.a.m.d.
De mentionat ca, din cauza caldurii din interiorul Catedralei, catorva persoane li s-a facut rau, fiind necesara interventia medicilor pentru a se acorda ingrijiri.
Noua Catedrala Ortodoxa “Sfanta Treime” a Aradului, singura construita dupa Revolutia din decembrie 1989 si una din cele mai mari catedrale ortodoxe din tara, are o lungime de 58 metri, cu o latime la abside de 36 metri si de 26 metri fara abside. Are inaltimea de 55 metri si un volum interior de 32.000 metri cubi, putand primi peste 2.000 de credinciosi. Valoarea initiala a devizului de lucrari a fost de aproximativ 5 milioane de dolari, valoare care insa a fost depasita.
In anul 2003, in catedrala au fost instalate cele cinci clopote turnate la prestigioasa fabrica Grass Mayer din Innsbruck, Austria. Iconostasul este opera sculptorilor aradeni de la SC IMAR SA (fosta Fabrica de mobila) din Arad, racla in care se afla moastele Sf. Ioan ‘Gura de Aur’ a fost realizata la Monetaria Statului pe cheltuiala SIF Banat- Crisana, iar candelabrele, sfintele vase si celelalte obiecte de cult de pe Sfanta Masa au fost aduse din Grecia de catre credinciosi jertfelnici.
In prima luna a anului viitor, vor incepe procedurile de licitatie pentru executarea picturilor interioare, lucrarile urmand sa inceapa cat mai repede posibil.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.