Parlamentul a votat suspendarea plății la utilități pentru persoanele fizice

Parlamentul a votat suspendarea plății la utilități pentru persoanele fizice

0 164

Proiectul de lege depus de PSD, PRO România și ALDE care prevede acordarea unor facilităţi fiscale contribuabililor persoane fizice şi juridice a fost dezbătut în Camera Deputaților, for decizional pentru această lege.
Proiectul prevede amânarea plății CAS pentru angajatori pe o perioadă de 3 luni și posibilitatea ca persoanele fizice să poată cere amânarea de la plată a serviciilor de utilități (apa, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice si de internet, cablu TV).
Deși inițial nu au sprijinit, în timpul dezbaterilor USR a anunțat că susține proiectul de lege. Camera Deputaților este forul decizional și după ce va fi adoptată inițiativa legislativă merge la promulgare. PSD a inițiat acest proiect de lege la care ulterior s-a alăturat și USR, PRO România și PMP.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 243 de voturi pentru, 81 împotriva și 3 abțineri. PSD, USR, UDMR, PRO România și PMP au votat inițiativa legislativă cu două amendamente.
Proiectul de lege face parte din seria inițiativelor legislative depuse de PSD și adoptate în regim de urgență la Senat la începutul săptămânii.

Ce prevede proiectul:

  • Art. 1. – (1) La cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amână virarea contribuţiilor de asigurări sociale calculate și retinute de angajator aferente veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020. (Autor: grupul parlamentar al PSD, PRO ROMANIA, USR, UDMR)
  • La cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, virarea contribuţiei de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eşalonat, în următoarele 12 luni ulterioare încetării facilităţii instituite la alin.(1), în proporţie de 50% din volumul total scadent.
  • (3) Facilităţile prevăzute la alin.(1) și (2) se acordă sub condiţia păstrării valabilităţii contractelor de muncă existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioadă de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi. (Autor: grupul parlamentar al PSD)
  • Art. 2. La cererea contribuabilului operator economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amână la plată contribuţia asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii şi veniturilor asimilate salariilor, aşa cum sunt definite la art. 2201 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020 (Autor: grupul parlamentar al PSD, UDMR)
  • La cererea beneficiarului, persoană fizică, afectată direct sau indirect de măsurile impuse de autoritățile competente, pe perioada stării de urgență sau a operatorului economic, a cărui activitate a fost oprită sau a căror venituri sau încasări s-au diminuat cu minimum 15% în luna în curs raportat la media celor două luni anterioare, se amâna la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilităţi: apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV, cu excepția serviciilor de voce și date mobile. (Autor: grupul parlamentar al PSD)

Amendamente propuse de USR și adoptate:

  • Alin 4 se modifică astfel pentru acoperirea echivalentului sumelor afectate prevazute la aliniatul 1: Ministerul Finanțelor pune la dispoziția furnizorilor de utilități din Trezoreria statului credite de trezorerie cu dobândă 0 pentru o perioadă de până la 12 luni
  • alin 5 la expirarea perioadei prevazute la aliniatul 1 furnizorii de utilități își plătesc sumele scadente eșalonat pe perioada menționată la aliniatul 2 pe măsura încasării contravalorii facturilor de la beneficiarii menționați la aliniatul 1
  • 7) Guvernul României definește până la data de 01 mai 2020 consumatorul vulnerabil, elaborează și pune în funcțiune o schemă de ajutor pentru aceștia în conformitate cu prevederile art. 5 din Directiva 2019/944/UE privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică a Parlamentului European și a Consiliului din 5 iunie 2019 şi de modificare a Directivei 2012/27/UE.
  • Art. 5. – În termen de 10 zile de la adoptare, Ministerul Finanțelor Publice va elabora normele metodologice de aplicare a acestei legi.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.