Parisul ar exclude FMI din Zona Euro

Parisul ar exclude FMI din Zona Euro

0 204

Autoritatile de la Paris considera ca trebuie exclus orice ajutor oferit de Fondul Monetar International (FMI) pentru o tara din zona euro care se confrunta cu probleme, Europa trebuind sa gaseasca singura solutii, a declarat, joi, secretar de stat pentru afaceri europene, Bruno Le Maire, informeaza AFP.
„Exista posibilitatea ca FMI sa ajute tarile care nu sunt membre ale zonei euro, poate exista un ajutor financiar care sa vina sa completeze ajutorul Bancii Centrale, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau al Bancii Europene de Investitii (BEI). In schimb, ceea ce in opinia mea trebuie exclus, este un ajutor al FMI in interiorul zonei euro”, a declarat Bruno Le Maire pentru postul de televiziune France 24. „Zona euro este o zona independenta, cu o moneda unica, moneda care este puternica si este una din monedele care conteaza la nivel mondial, si trebuie sa faca fata singura dificultatilor cu care se confrunta”, a spus Bruno Le Maire.
„Daca permiteti ca FMI sa vina in ajutorul zonei euro, slabiti euro si spuneti ca, in fond, euro a fost un esec. Insa euro a fost un succes, o protectie. Daca exista dificultati cu un stat membru care are probleme serioase, ar trebui sa gasim singuri solutii”, a subliniat Bruno Le Maire.
In opinia secretarului de stat pentru afaceri europene, singurul plan care poate fi luat in considerare in ceea ce priveste ajutorul noilor state membre ale Uniunii Europene „este o analiza asupra conditiilor din tarile care nu sunt in prezent membre ale zonei euro si in care ele pot sa adere”, a apreciat Le Maire. „Trebuie accelerat calendarul, chiar daca criteriile si regulile trebuie respectate, si sa avem in vedere statele care sunt cele mai solide pentru a intra” a indicat Bruno Le Maire, care joi urmeaza sa demareze un turneu in mai multe state din Europa de Est.
Cele zece state est europene care au aderat la Uniunea Europeana dupa 2004 urmeaza sa adere si la zona euro numai dupa ce vor indeplini o serie de criterii economice stricte, referitoare la inflatie, datorie guvernamentala si deficit bugetar. In plus, tarile care aspira la moneda euro trebuie sa faca parte, timp de doi ani, din Mecanismul ratelor de schimb (ERM).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.