Ortodocsii de rit vechi au invadat Poiana Brasov

Ortodocsii de rit vechi au invadat Poiana Brasov

0 232

Duminica, rusii, ucrainienii si moldovenii, ortodocsi de rit vechi, vor sarbatori Craciunul pe stil vechi. Trecerea in noul an va fi sarbatorita de rusi pe 14 ianuarie, cu o slujba in special inchinata Sfantului Vasile Blajinul, iar pe 19 ianuarie este Boboteaza.


In acest fel vor sarbatori si rusii-lipoveni (un mic grup etnic slav de origine ruseasca) care traiesc in Romania, cei mai multi dintre ei in cateva localitati din judetul Constanta, in Delta Dunarii si de-a lungul raului Prut.


Biserica Ortodoxe de Stil Vechi a Lipovenilor si-a mentinut traditiile religioase puternice care preced reformele intreprinse de Biserica Ortodoxa ruseasca din timpul domniei lui Petru cel Mare. Staroverii (credinciosii de rit vechi) au luat drumul pribegiei la sfarsitul sec.al XVII-lea, raspandindu-se in intreaga lume, inclusiv la gurile Dunarii, in Dobrogea, tocmai pentru ca, la origine fiind pescari, din zona raurilor Don si Nipru, si-au putut relua practicarea acestei meserii.


?


Poiana Brasov este asaltata de ortodocsii de rit vechi


Ca in fiecare an, rusii si ucrainienii invadeaza, in aceasta perioada, Poiana Brasov. Pe partie, in parcari si chiar in holurile hotelurilor se aude numai ruseste… Se pare ca rusii au mai mult noroc decat turistii care au vrut sa petreaca in statiunea montana Craciunul pe 25 decembrie si care nu avut parte de zapada pentru schiat. Gratie ninsorii puternice de miercuri, in aceste zile se poate schia pe partiile din Poiana. Veniti aici de cateva zile, ortodocsii de rit vechi petrec cum stiu mai bine: se dau cu schiurile, merg la patinoar, se bulgaresc, se dau cu sania si gusta pe rupte din specialitatile traditional-romanesti. Potrivit personalului de la terasele de la baza partiei, rusii, vorbind pe romaneste, pe englezeste sau doar pe ruseste, au dat iama in mititei si carnaciori afumati.


?

Hotelierii isi freaca palmile de bucurie. Ca si in alti ani, in multe hoteluri gradul de ocupare de catre rusi, ucrainieni sau moldoveni este de peste 50%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.